Banánová bábovka s medem

Chtěla jsem udělat banánovou bábovku, protože jsem myslela, že doma máme víc banánů už téměř na odchodu.
No ale když jsem si připravila všechny suroviny, zjistila jsem, že ten banán je najednou jen jeden. Záhada.
Ale když jsem to měla všechno už tak pěkně připravený, řekla jsem si, že by byla škoda ji nepéct, udělala jsem nějaký úpravy a pustila se do toho.
Přizvala jsem právě med, který bych za použití více banánu nepoužila. Taky jsem  omezila koření, většinou přidávám skořici, ale chtěla jsem, aby právě ten jediný banán hezky vynikl a dala jsem jen trochu muškátovýho oříšku, který mám moc ráda. Bez ořechů by se to neobešlo, jen jsem místo hrubě sekaných zvolila moučku.
No a výsledek? Skoro to vypadalo, že ji nestihnu ani vyfotit.

 

 

Ingredience:

  • 1 zralý banán
  • 2 vejce ( žloutek a bílek zvlášť)
  • 135 g rozpuštěného másla
  • 2 vrchovaté lžíce medu
  • 70 g kokosového cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 hrnek (110 g ) špaldové celozrnné mouky
  • 1 hrnek (120 g) hladké mouky
  • 50 g vlašské moučky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátu
  • špetka soli
  • muškátový oříšek

 

Postup:

Banán vidličkou důkladně rozmačkejte. Máslo nechte rozpustit a přidejte k němu rozpustit i med.
Ve větší míse ušlehejte žloutky s cukrem, přilejte máslo s medem, zašlehejte i mléko a nakonec přidejte banány.
V jiné míse smíchejte obě mouky s mletými ořechy, jedlou sodou a kypříkem, špetkou soli a nastrouhaným muškátovým oříškem. Suché ingredience opatrně vmíchejte do mísy s banánem. Na závěr ušlehejte sníh z bílků a velmi jemně je vmíchejte do těsta.
Těsto pak přelijte do vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečte v předehřáté troubě na 175°C cca 35 minut.

 

PS: jelikož teď peču v alternativních podmínkách, mám tu jedinou formu na bábovku, která se občas zdráhá jí vyklopit, tedy v celku 😉 Tak není možná tak vábná na pohled, ale chuť to naštěstí vynahradí 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.