Black forest s karobem

Black forest nebo-li Černý les je dort, který jsem dělala na objednávku jako narozeninový. Recept jsem si vypůjčila u Dity P., ale kakao nahradila karobem. Byla to dobrá volba.

Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb. Získává se z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou.
Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.
Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu.
Jestli jste ještě karob nevyzkoušeli nebo v něj nemáte důvěru, i když výše uvedené vás už možná přesvědčilo, zkuste tenhle dort, je to bomba!

 

Ingredience:

Na korpusy:

  • 230 g hladké proseté mouky
  • 125 g karobu
  • 1 a 1/4 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 280 g másla pokojové teploty+ trochu na vymazání
  • 210 g moučkového cukru
  • 3 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 270 ml podmáslí
  • 125 ml vlažné vody

Na cukrový sirup:

  • 200 g krupicového cukru
  • 250 ml vody
  • 60 ml kirsche nebo griotky

Na šlehačku:

  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kirsche nebo griotky

Na ozdobu:

  • 600 g višňového kompotu
  • 5 lžic vody
  • 30 g krupicového cukru
  • květy šeříku

 

Postup:

Předehřejte si troubu na 190°C. Tři kulaté formy o průměru 22 cm vymažte máslem a dno vyložte pečícím papírem.
V jedné míse smíchejte mouku, karob, jedlou sodu, sůl a kypřící prášek. V druhé míse vyšlehejte asi 2 minuty máslo s cukrem, pak postupně přidávejte vejce a nakonec vanilkový extrakt. Po částech pak vmíchejte moučnou směs a podmáslí. Nakonec vmíchejte vlažnou vodu.
Těsto rozdělte do forem, uhlaďte a pečte cca 25 minut, příp. kontrolujte špejlí zapíchnutou do středu dortu. Hotové korpusy nechte vychladnout a seřízněte dorovna.
Mezitím si připravte šlehačku. Ve velké míse začněte šlehat vychlazenou šlehačku, pak přidejte moučkový cukr, vyšlehejte do tuha a nakonec vmíchejte kirsch nebo griotku.
Na cukrový sirup v menším kastrůlku zahřívejte vodu s cukrem dokud se nerozpustí, přiveďte k varu, nechte 1 minutu probublat, nechte ho trochu zchladnout a vmíchejte kirsch nebo griotku.
A teď už samotné sestavení dortu. První korpus položte na servírovací tác, polijte 1/3 sirupu a potřete tenkou vrstvou šlehačky. Na ni rozložte okapané třešně a opět potřete tenkou vrstvou šlehačky. Přiklopte druhým korpusem a mírně přitlačte. V této fázi se s Ditou rozcházíme, jelikož já pokračuji při další vrstvě úplně stejně, tedy sirup-šlehačka-višně-šlehačka, Dita dává pouze sirup a silnou vrstvu šlehačky. Záleží tedy na vás, pro jakou variantu se rozhodnete. Poslední korpus opět pokapejte sirupem. Celý dort pak potřete tenkou vrstvou šlehačky a dejte do lednice ztuhnout.
Mezitím si připravte višně. Zbývající okapané a vypeckované višně smíchejte v rendlíčku s 5 lžícemi šťávy z kompotu, 5 lžícemi vody a cukrem. Míchejte až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a míchejte tak dlouho až šťáva zhoustne. Pak je nechte zchladnout.
Ztuhlý dort potřete po stranách i na povrchu zbylou šlehačkou, ozdobte svařenými višněmi a třeba jedlými květy.

 

Já jsem korpusy nepekla ve třech formách, nemám všechny tři stejně velké a tak jsem nakonec pekla pouze v jedné. Těsto hodně vyběhlo, takže potom šlo skvěle krájet. Dokonce nožem, většinou totiž krájím korpusy nití, stejně jako knedlíky. Dort je pak o něco nižší, ale na chuti to nic nemění. Jen dobu pečení musíte trochu přizpůsobit. Ale špejlový test nikdy nezklame 😉

 

P1560058-1

 

A co se seříznutými zbytky korpusu? V žádném případě nic nevyhazujte. Využijete je skvěle jako např. skleničkové dezertíky.
Na dno skleničky rozdrobte trochu korpusu, zakápněte vámi oblíbeným likérem, jako další vrstva může být třeba citrónový tvaroh, pak opět korpus, likér…až nahoru dejte šlehačku vyšlehanou se zakysankou, oslazenou dle chuti, navrch „naaranžujte“ čokoládové pecičky a efektní dezert je hotový.

 

P1560089-1

 

 

P1560091-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.