Receptů na cheesecake je celá řada. Kombinace Neo sušenek ( nebo Oreo chcete-li ), krémové sýrové náplně a sladko-kyselé malinové polevy navrchu, to vás ale dostane, to prostě chcete.
Příprava je navíc dost snadná, takže i začátečník ji hravě zvládne.
Ingredience:
Na korpus:
- 180 g Neo sušenek ( sušenky a náplň zvlášť)
- cca 60 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 400 g sýru Philadelphia
- 3 lžíce cukru
- kůra ze 3 limetek
- šťáva z 1 limetky
- 6 lžic kokosového mléka
- 2 vejce
- rozehřátá náplň ze sušenek
Na přeliv:
- 200 g mražených malin
- 2 lžíce třtinového cukru ( nebo dle chuti)
- 100 ml vody
- 3 plátky želatiny
Postup:
Začněte přípravou korpusu. Sušenky oddělte a náplň dejte stranou na pozdější použití.
Troubu zapněte na 170°C.
Sušenky rozdrťte na jemno, vmíchejte rozehřáté máslo a dobře promíchejte. Sušenky přesuňte do dortové formy ( dno vyložte pečícím papírem) a dobře napěchujte na celé dno i boky, jde to snadno třeba lžící. Na chvíli pak dejte formu do lednice.
Cca po 10 minutách přesuňte formu do trouby a pečte cca 5 minut. Pak korpus nechte vychladnout.
Na náplň metličkou lehce vyšlehejte Philadelphii s cukrem. Náplň ze sušenek rozehřejte ve vodní lázni a přidejte k sýru. Pak přidejte kokosové mléko, kůru i šťávu z limet a nakonec postupně zašlehejte vejce. Opravdu velmi lehce, šlehání a vhánění bublin do náplně není žádoucí.
Připravenou náplň vlijte na vychladlý korpus, formou několikrát bouchněte o stůl a šoupněte ji do trouby vyhřáté na 160°C. Pečte cca 45 minut. Mě se osvědčilo pečení s pekáčem vody pod formou, který zajistí, že cheesecake zůstane vláčný a odpadnou obavy, zda dobře utěsníte formu, pakliže se rozhodněte péct cheesecake ve vodní lázni.
Kontrolujte okraje a v momentě, kdy se přestanou klepat troubu vypněte, koláč vyndejte a nechte ho zchladnout při pokojové teplotě.
Mezitím si připravte malinový přeliv. Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Maliny dejte povařit s vodou a cukrem. Odstavte s plotny a vmíchejte želatinu. Maliny pak propasírujte a nechte zchladnout. Lehce ztuhlou ji pak naneste na cheesecake a celý koláč dejte vychladit do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc.