Cheesecake je u nás doma velmi oblíbený. A když je navíc čokoládový, tak se po něj zapráší během chvilky.
Když jsem si ho šla vyfotit, Amálka se ihned s vyděšeným výrazem ptala, kam ho nesu, kde je ten dort!
A pak přišla návštěva…no ještěže jsem ještě upekla sušenky 😉
Ingredience:
- 210 g ovesných sušenek ( skvělé jsou Zuzanky, prodává Lidl)
- 90 g rozpuštěného másla
- 200 g kvalitní čokolády
- 2 ricotty
- 3 celá vejce
- 1 bílek
- 100 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mletého kardamomu
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem.
Sušenky si dejte do pevného sáčku a rozdrťte je válečkem na těsto nebo můžete použít robot ( nemusíte úplně na jemno), pak přidejte rozpuštěné máslo, promíchejte a napěchujte na dno připravené dortové formy, povrch uhlaďte třeba lžící. V troubě sušenkový korpus předpečte 10 minut a nechte zchladnout.
Mezitím si připravte náplň.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, případně v mikrovlnce.
V míse rozmíchejte ricottu s cukrem, přidejte 2 celá vejce a 1 žloutek, dobře prošlehejte metličkou, přidejte rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a kardamom. Ze zbylých bílků vyšlehejte tuhý sníh a stěrkou zatřete do sýrové náplně.
Teplotu snižte na 160°C. Náplň rozetřete na zchladlý korpus a pečte cca 45 minut.
Obvykle dávám do trouby navíc pekáček s vodou, aby byl cheesecake pěkně vláčný, ale v tomto případě ho můžete klidně vynechat, vláčný je i tak.