Nevím, jak to chodí v jiných rodinách a jak to mají jiné děti, ale moje dítě miluje dorty. Téměř obden se ptá, jestli budeme mít dort, a že by chtěla papat dort a tak podobně. Dokonce se nedávno vzbudila v noci a chtěla dort.
Když jsem dělala naposledy dort k svátku pro dědu, který jsem mimochodem stihla vyfotit jen na mobil v poslední chvíli, byla smutná, že není jen pro nás. S jakou chutí ho pak na oslavě jedla, to jsem ještě neviděla.
A tak jsem si řekla, že ho upeču znovu a jen pro nás ( no i když, nevěřím, že by k nám žádná návštěva zrovna v tu dobu nezavítala 😉 Když jsem začala s pečením, chodila se stále kontrolovat, že je dort opravdu jen pro nás a nikam ho neponesu, ujišťovala jsem ji, že je opravdu jen pro nás…a pak mi řekla: „maminko děkuji“. Byla šťastná.
Ingredience:
Na korpus:
- 6 vajec ( bílky a žloutky zvlášť)
- 300 g krupicového cukru
- 150 g změklého másla
- 150 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 50 g kakaa
- 25 g karobu
- špetka soli
Na tmavý krém:
- 375 ml smetany ke šlehání
- 75 g cukru
- 75 g kakaa
- 160 g čokolády
- 250 g mascarpone
- 45 g moučkového cukru
Na světlý krém:
- 1 lžíce mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 30 g moučkového cukru
Na čokoládovou polevu:
- 3 tyčinky ledových kaštanů
- 3 lžíce másla
Postup:
Nejlépe den dopředu si nejdříve upečte korpus a připravte základ na tmavý krém.
Přípravu korpusu začněte vyšleháním bílků se špetkou soli do polotuhého sněhu, po lžicích postupně zašlehávejte polovinu cukru a šlehejte, dokud sníh není pevný a netvoří se tuhé špičky po vytažení metly.
Druhou část cukru vyšlehejte s máslem a do směsi zašlehejte postupně všechny žloutky. Přidejte mléko a promíchejte. Mouku smíchejte s kakaem a karobem a postupně s bílkovým sněhem přidávejte do těsta a opatrně míchejte.
Troubu nastavte na 160°C (horkovzdušnou).
Dno dortové formy vyložte pečícím papírem. Těsto nalijte do formy, vložte do vyhřáté trouby a pečte 45-50 minut, vyzkoušejte špejlí.
Hotový korpus nechte asi hodinu chladnout, pak sundejte opatrně okruží a korpus nechte úplně vychladnout. Můžete ho zabalit do folie a nechat přes noc odpočinout v lednici.
Základ na tmavý krém: do smetany vmíchejte cukr krupici a kakao, nalijte do rendlíku a pomalu přiveďte k varu. Do horké smetany nalámejte čokoládu, nechte rozpustit a pak dobře rozmíchejte. Směs nalijte do misky, přikryjte folií tak, aby se folie dotýkala i hladiny a nechte vystydnout, pak ji vložte alespoň na 4 hodiny ( nejlépe do druhého dne) do lednice.
Dokončete tmavý krém. Mascarpone s cukrem moučka rychle prošlehejte, aby se spojily, pak k ním po částech přidávejte připravenou čokoládovou šlehačku (oboje musí být vychlazené na stejnou teplotu) a stále šlehejte. Vznikne hladký tmavý krém.
Na světlý krém: mascarpone smíchejte s cukrem a šlehejte na nejnižší otáčky, přilijte trochu smetany a šlehejte dokud se vše nespojí, pak přilijte zbytek smetany a zvyšte rychlost. Šlehejte dokud nevznikne tuhá směs.
Na polevu: ve vodní lázni nechte rozpustit ledové kaštany, přimíchejte do nich máslo a dobře rozmíchejte.
Sestavení dortu.
Korpus seřízněte do roviny a dvakrát ho prokrojte, nejlépe to jde pomocí nitě, jako knedlíky. Spodní plát položte na servírovací tác a potřete částí tmavého krému (čtvrtinou). Přiklopte druhou částí korpusu, opět potřete tmavým krémem. Následuje poslední část korpusu, tmavým krémem potřete vršek i boky dortu. Zbytek krému můžete použít na zdobení dortu, případně ho všechen rozdělit na jednotlivé korpusy.
Krémem potřený dort nechte v lednici ztuhnout a poté přelijte připravenou polevou, opět nechte ztuhnout. Následně dort ozdobte světlým krémem, příp. tmavým krémem, hoblinkami čokolády, rozdrobeným zbylým korpusem. Před podáváním nechte dort uležet v lednici alespoň 2 hodiny, pak servírujte.