Dostala jsem chuť na paštiku. Na parádní játrovou paštiku, ne na tu, co se jako paštika jenom tváří. Dělám si ji nejraději doma, to aspoň vím, co jím. A proč je tahle právě myslivecká, no jednoduše, protože je dělaná na myslivcovi , resp. Staré myslivecké 😉 A co jiného k domácí paštice než domácí bulky.
Domácí myslivecká paštika
Ingredience:
- 500 g vepřových jater ( po očištění)
- 2 cibule, nakrájené na drobno
- 3 stroužky česneku, utřené
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 3 lžíce myslivce
- 160 g másla+ na zalití
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve začněte tím, že si pořádně umyjte a očistěte játra a pak je pokrájejte na kousky.
Na kousku másla orestujte cibulku, až zesklovatí přihoďte játra a chvíli společně restujte. Pak přihoďte bobkový list, nové koření a česnek, minutku zarestujte a zalijte myslivcem. Takto poduste do změknutí, ale nepřežeňte to, játra by pak byla moc suchá.
Hotová játra nechte zchladnout, osolte je a opepřete, přidejte máslo a rozmixujte dohladka nebo pokud máte raději rustikálnější paštiku, jako já, nechte ji hrubší. Napěchujte do skleniček, zalijte máslem, případně přidejte navrch bylinku nebo posypte vločkami chilli a máte hotovo.
Domácí bulky
Ingredience na cca 12 ks:
- 500 g hladké mouky
- 6 g čerstvého droždí
- 400 ml vlažné vody
- 150 g bílého jogurtu
- 25 g olivového oleje
- 10 g soli
- 1 žloutek
- 1/2 lžíce mléka
- mák, chia, sezam
Postup:
Ve velké míse rozpusťte droždí ve vlažné vodě, pak přidejte všechny zbývající ingredience a zamíchejte, těsto by mělo být spíš řidší. Mísu s těstem zakryjte a nechte na teplém místě kynout 2 hodiny.
Po vykynutí tvarujte velkou lžící kopečky velikosti bulky a nanášejte na plech vyložený pečícím papírem ( lžíci si namáčejte do studené vody).
Žloutek rozmíchejte s mlékem a bulky jím opatrně potřete. Posypte mákem a nechte bulky ještě 30 minut kynout.
Troubu rozpalte na 225°C a bulky pečte cca 15 minut až budou mít pěkně zlatou barvu.
Co se mouky týká, zkoušela jsem použít kukuřičnou, také pohankovou a rýžovou, fungovalo to bezvadně, takže pokud máte chuť experimentovat i s celozrnnými moukami, určitě to bude také super.