Domácí toastový chléb

Karanténa. Den ….( kdo by to počítal). Mami, uděláš touastovej chleba? Cože???
Toastový chleba kupujeme občas, když je nouze a nálada na toasty se šunkou a sýrem. Ale dělat ho doma?
Důvod jsem do teď neměla. Ale co. Jsme zavřený doma, co dělat jinýho ( hahaha ), tak ho teda udělám.
Neměla jsem vůbec náladu na nějaký experimenty, tak jsem hledala něco už osvědčenýho.  A našla na první dobrou.
Na stránce Kuchařinky najdete téměř totožný recept a já ho můžu vřele doporučit. Opravdu stojí za vyzkoušení.
Udělala jsem jen pár úprav v množství ingrediencí ( teda krom dvojnásobný dávky, protože z tý poloviční byl chlebík docela malý). Dělala jsem ho už několikrát a vždycky se povedl. Zkusila jsem i verzi trochu „zdravější“, se špaldovou moukou a semínky a za mě teda fakt pecka.
Teď už se mu vůbec nebráním, je to totiž úplně něco jinýho a s tím kupovaným se ale vůbec nedá srovnávat.
Jednak tenhle chleba nádherně voní a ta chuť a konzistence…je vláčný, jemný, se zlatavou kůrkou.
S máslem a domácí marmeládkou je to skoro jako pohlazení na duši.

Tak vyzkoušejte a posuďte sami. Jiný už chtít nebudete.

 

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 35 g třtinového cukru
  • 290 g mléka
  • 42-45 g vejce ( odpovídá 1 středně velkému vajíčku)
  • 52 g másla
  • 10 g soli
  • 7 g instantního droždí

 

Postup:

Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, sůl a instantní kvasnice. Vyklepněte do mísy i vajíčko. Mléko ohřejte, v něm rozpusťte máslo, nechte trochu zchladnout a přilejte do mísy k mouce. A teď už nezbývá nic jiného, než zadělat krásné hladké a nelepivé těsto. Pravda, trvá to trochu déle, obzvlášť ručně, ale máte-li robot, ten tu tvrdou práci obstará za vás.
Hotové těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a v teple nechte dvojnásobně vykynout.
Mezitím si připravte hranatou formu na chleba, kterou vymažte máslem.
Vykynuté těsto si dejte na vál ( můžete lehce pomoučit, ale není to úplně nutné) a teď přijde ta část, kdy je potřeba chlebu dát ten správný tvar. Takže, těsto dlaněmi vytvarujte do tvaru většího obdélníka, cca délky vaší formy. Přeložte horní stranu těsta cca do 1/3, přitlačte spoj, to samé udělejte se spodní stanou, opět zatlačte. Přehněte i obě boční strany. Nakonec těsto přeložte v půlce, utěsněte a vytvarujte do úhledného protáhlého bochníčku. A šup s ním do formy.
A teď přijde druhé kynutí. Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho v teple opět zdojnásobit svůj objem. Budete se až divit, jak krásně bochníček vyskočí. Je to fakt radost to sledovat.
No a teď už jen zbývá potřít ho vajíčkem a upéct. Pečte na 160-170°C, cca 45 minut, ovšem držte se zvyklostí svého trouby a toho jak peče, může se ten čas o pár minut lišit. Pokud by se vám zdál chleba nahoře už dost tmavý, klidně ho přikryjte alobalem.
Tím, že formu vymažete máslem, nemusíte mít strach s vyklopením chlebíku z formy. Nožem jen objeďte hrany, chleba uvolněte a vyklopte. Nechte vychladnout na mřížce a pak už si jen užívejte jeho skvostnou chuť.

 

Domácí toastový chléb_1

 

Domácí toastový chléb_2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.