Domácí vanilkový puding, dalo by se říct, bez komentáře, to se musí zažít. Ale ne, komentář si zaslouží.
Něco tak jednoduchého, minimální úsilí pro jeho přípravu a na konci geniální chuť, konzistence i barva. S tím kupovaným se absolutně nedá srovnávat , i když chápu, že některé situace si ho žádají.
Tohle je dokonalé pohlazení dětské duše.
Moje Amálka začne olizovat zbytky pudingu z vařečky i z celého ještě teplého rendlíku hned jak ho naleju do misek a nemůže se dočkat až zanoří lžičku. Ten blažený výraz, který puding vykouzlí na její tváři, tak ten stojí za to.
A řeklo by se obyčejný puding. Není obyčejný, je perfektní.
Ingredience:
- 0,5 l plnotučného mléka
- 2 žloutky
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1-2 lžíce cukru ( dle chuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vydlabaná semínka z vanilkového lusku+ celý lusk
Postup:
Větší část mléka nalejte do rendlíku a přidejte k němu cukr a vanilku ( pokud použijete lusk, před varem ho vyndejte). V jiném menším rendlíčku nebo hlubší misce rozmíchejte žloutky se zbytkem mléka a přidejte i škrob. Důkladně promíchejte.
Rendlík s mlékem dejte na sporák a přiveďte k varu. Tedy téměř. Rendlík těsně předtím sundejte z plotny ( vyndejte lusk) a pomalu přilévejte do žloutkové směsi a stále přitom míchejte drátěnou metličkou.
Teď už můžete zředěnou žloutkovou směs přelít pomalu do horkého mléka a dát znovu na plotnu.
Za stálého míchání pomalu přiveďte puding k varu. Měl by pak jen tak lehce probublávat, nikoliv naplno vřít. Takto povařte 1-2 minuty.
Přelejte do skleniček, mističek či hrnečků a dejte vychladit. Podávejte s ovocem, šlehačkou, piškoty…tak jak máte rádi.