Dort s kardamomem a vanilkou

Jako první tu máme pro vás recept na dort, který stále bojuje o vítězství v soutěži o Dort na obálku časopisu Apetit.
Vyzkoušejte ho, určitě Vám bude chutnat.

 

Ingredience:

Na korpus:

  • 300 g  hladké mouky
  • 85 g  kukuřičného škrobu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ čajové lžičky soli
  • 1 a ½ polévkové lžíce mletého kardamomu
  • 4 vanilkové lusky
  • 1 a ½ šálku (cca 350 ml) vysokotučného mléka (směs plnotučného mléka a smetany v poměru 1:1)
  • ¼ šálku (cca 60 ml) brandy
  • 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu
  • 250 g změklého másla
  • 585 g cukru krupice
  • 6 velkých vajec v pokojové teplotě

Na bílkovo-máslový krém:

  • 5 vaječných bílků
  • 265 g cukru krupice
  • 400 g změklého másla
  • 2 vanilkové lusky
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • ¼ čajové lžičky mletého kardamomu

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C, rošt umístěte na střed. Dno i boky tří dortových forem prům.20cm vytřete máslem a dno zakryjte pečicím papírem (příp. můžete použít pouze dvě formy, nakonec tak po rozkrojení budete mít 4 tenčí korpusy).
Ve středně velké míse smíchejte mouku s kukuřičným škrobem, práškem do pečiva, solí a kardamomem.
Malým tenčím nožem rozkrojte vanilkové lusky a vyškrábejte z lusků všechna semínka. Semínka ze 4 lusků přidejte k suchým přísadám a důkladně rozdrobte.
V malé misce smíchejte vysokotučné mléko s brandy a vanilkovým extraktem.
Ve větší míse utřete při vyšší rychlosti máslo s cukrem. Pak přepněte na nižší rychlost a postupně zašlehávejte vajíčka jedno po druhém. Střídavě pak smíchejte suché a tekuté směsi (suché by měly zbýt nakonec), aby se vše dobře promísilo.
Těsto rovnoměrně rozprostřete do připravených forem a vršek zarovnejte stěrkou.
Pečte cca 30–35 minut nebo do chvíle, kdy párátko po vytažení z dortu zůstane čisté. Než korpusy vytáhnete z formy, nechte je úplně vychladnout.
Bílky s cukrem dejte do kovové misky, tu postavte na hrnec s trochou vody a dejte vařit.
Nad vodní párou pak metlou šlehejte tak dlouho, až se cukr rozpustí (směs musí být hladká, bez známek zrníček cukru). Kvůli většímu pocitu jistoty ze syrových vajec můžete bílky zahřívat na vyšší teplotu, cca 70°C nebo tak dlouho, dokud vám to přijde bezpečné. Během zahřívání se na směsi vytvoří bílá pěna. Pozor na příliš vysokou teplotu, bílky by se mohly srazit.  Stále míchejte.
Misku sundejte z páry a šlehačem šlehejte na nejvyšší rychlost až do vychladnutí. Získáte tak hustý, mírně lepkavý sníh.
Ze šlehače vyjměte jednu metlu a tou zbylou začněte zašlehávat máslo (krém by se neměl srazit), postupně přidávejte menší kousky a šlehejte až dohladka.
Pak přidejte semínka ze zbylých 2 vanilkových lusků, vanilkový extrakt a kardamom.
Položte první vrstvu dortu nejlépe na otočný podstavec.
Část máslového sněhu naneste na dort a stěrkou ji rovnoměrně rozetřete.  Totéž opakujte s druhou a třetí vrstvou. Stěrkou pak rozetřete tenkou vrstvu krému i po stranách a vršku dortu. Dort dejte na 30 minut do ledničky, aby krém ztuhl. Nakonec potřete celý dort závěrečnou vrstvou krému.
Podávejte při pokojové teplotě.
Zdobit můžete třeba domácími makronkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.