Když se řekne sladký chlebíček, vybaví se mi okamžitě biskupský chlebíček, a to jak mi každé sousto uvízlo v krku jak byl suchý. Nepatří k mým oblíbencům. Zato tenhle rychlý, jemný, s glazurou dokonale vyladěný ovocný chlebíček, to je tedy jiná kategorie. Je vláčný, sice trochu sladší, ale to vyrovná kyselejší ovoce, no prostě je to takové sladké pohlazení. Mňam !
Ingredience:
Na chlebíček:
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 3 polévkové lžíce oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 a 1/2 lžičky kypříku
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 hrnku ovoce ( borůvky, maliny, ostružiny)
Na vanilkovou glazuru:
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 1/4 hrnku másla, na kostičky
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Ve velké míse smíchejte vejce, mléko a olej. V jiné míse smíchejte mouku, cukr, kypřík a sůl a postupně směs vmíchejte do vaječné směsi. Přidejte ovoce, promíchejte a vlijte do připravené máslem vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy. Pečte cca 50 min na 175°C.
Na glazuru si v rendlíku smíchejte cukr se škrobem, přilijte smetanu a vymíchejte dohladka. Přidejte máslo, přiveďte k varu a míchejte 2 minuty nebo až omáčka zhoustne. Nakonec kápněte vanilku.
Nechte trochu zchladnout a přelijte ještě teplý chlebíček.