Ach ty snídaně. Taky máte problém, co pořád vymýšlet k snídani? A nebo když vám honí mlsná během dne.
Granola je výborná záležitost, když dáváte přesnost sladkým snídaním. S jogurtem, s mlékem, s ovocem navíc, těch možností je mraky. Stejně tak i jakou granolu udělat.
Občas v obchodě žasnu, kolik taková hotová granola stojí. Přitom její domácí příprava je tak jednoduchá a zvládne ji i naprostý kuchařský začátečník. Stačí vybrat vločky ( pro bezlepkovou variantu vemte pohankové nebo upravené ovesné), sušené ovoce, ořechy semínka a nebát se experimentovat. A hlídat troubu, aby se vám vločky nepřipekly 😉
A co nejraději snídáte vy?
Ingredience:
- 4 hrnky vloček ( ovesné, pšeničné a žitné)
- 10 lžic kokosového oleje
- 5 lžic javorového sirupu
- 5 lžic medu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 3 tobolky kardamomu
- 100 g sušených švestek
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C.
Do velké mísy dejte vločky. V rendlíčku rozehřejte olej, med a javorový sirup, skořici a v hmoždíři rozemleté tobolky kardamomu. Směs nalejte na vločky a dobře promíchejte, aby se medový olej dostal všude. Pak vločky přesuňte na plech s pečícím papírem a pečte cca 20 minut. Pak vmíchejte nasekané ořechy a švestky a pečte dalších 5 minut. Občas vločky zkontrolujte, v krajích pekáče mají tendenci se připalovat.
Po upečení je nechte dobře vychladnout a pak uložte do sklenice. V chladu vám vydrží cca 1 měsíc, nebo dokud je nesníte 😉