A zase to hovězí. Není žádným tajemstvím, že hovězí maso patří k mým oblíbeným masům a připravuju ho opravdu ráda. Obzvlášť v zimě, všechny tyhle jídla ala guláš jsou pro mě tak nějak zimní jídla a vždycky mě doslova zahřejí.
Ačkoliv nejsem úplně příznivcem plných mrazáků, co dělat když máte možnost koupit super maso v super kvalitě z farmy, holt uděláte výjímku a ten mrazák prostě narvete. No a pak máte pořád po čem sáhnout.
Do tohoto receptu se skvěle hodí právě kližka, nejnamáhanější část těla plná šlach, která dlouhým vařením získá na chuti a síle. V kombinaci s houbami, dokonalost sama. Upřednostňuju vždycky raději směs hub, chuť mi připadá plnější. Ale lze použít třeba jen hříbky nebo i hnědé žampiony. Já mám zásobu z léta docela velkou, takže volím jednoznačně houby lesní.
Důležitou ingrediencí je taky koňak, rozhodně ho nevynechte 😉
A co k tomu? No třeba bramborovo-pórkové pyré. Pórku nemusí být tolik, i tak zajistí tu „svou“ chuť. Já přidávám taky ještě trochu koření Mahá. Což je směs mletého kmínu, hořčice a koriandru a pyré má tak trochu lepší šmak. No jen to zkuste a uvidíte.
A jaký je rozdíl mezi pyré a kaší? Možná není žádný, ale já ho vidím teda asi v přípravě. Na pyré používám tyčový mixér, konzistence je jiná než při použití šlehače, kdy je kaše ve výsledku nadýchanější.
Ingredience:
- 500 g hovězí kližky nakrájené na kostky
- 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
- 2-3 hrsti směsi sušených hub
- 1 bobkový list
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 3 listy šalvěje
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 ml koňaku
- olivový olej
- sůl, pepř
- cca 0,7 l hovězího vývaru
Postup:
Maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete ze všech stran.
Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte cca půl hodinky stát.
V hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej, vhoďte maso a opečte ho do hněda ze všech stran. Pak ho dejte stranou.
Do výpeku přidejte cibuli, nasekaný česnek, tymián, šalvěj, bobkový list a scezené houby ( vodu z nich nevylévejte). Společně restujte asi 5 minut. Maso vraťte zpátky do hrnce a vše posypte moukou. Dobře promíchejte.
Ted´ na maso nalijte koňak. Promíchejte a nechte alkohol odpařit.
Přilejte vodu z hub a vývar, aby maso i houby byly ponořené, osolte, opepřete. Hrnec uzavřete víkem a vložte do trouby vyhřáté na 200°C na dobu 30 minut.
Po 30-ti minutách snižte teplotu na 150 °C a nechte péct další 1,5 hodiny nebo dokud nebude maso měkké. Občas maso zkontrolujte a dle potřeby podlejte vývarem nebo vodou.
Podávejte s bramborovo- pórkovou kaší, na tu budete potřebovat:
Ingredience:
- 5 velkých brambor
- cca 1/3 pórku
- máslo
- mléko nebo smetana
- sůl
- koření Mahá ( směs mletého kmínu, hořčice, koriandru )
Postup:
Brambory nakrájejte na kostičky, pórek na větší kousky a společně uvařte do měkka v osolené vodě a špetkou Mahá koření.
Poté slijte vodu, brambory rozmačkejte a přidejte máslo. Přilejte ohřáté mléko nebo smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem do požadované hustoty.