Hovězí kližka s červenou řepou

Hovězí maso, to je moje srdcová záležitost. Jeho příprava je pro mě vždycky velká událost, téměř svátek.
Když jsem sama začala vařit, objevovala jsem všechny ty možnosti, které tohle maso nabízí, protože dříve jsem ho měla spojené pouze s omáčkami, vše ve vařené podobě a to připomínalo spíše podešev.
Guláše, hovězí na víně, na pivě, se zeleninou, pečené v celku, můj milovaný roastbeef, žebra, karbanátky, minutky, polévky…tolik možností, tolik chutí.
Tenhle recept je taková obdoba guláše, ale je tam navíc červená řepa. Použila jsem  řepu salátovou, jednak kvůli estetičtějším kolečkům, a taky jsme ji zrovna měla doma, ale použít lze i tu klasickou.  Červená paprika se během vaření téměř rozvaří, což je účel a splní tak i funkci zahušťovací.
Možná netradiční přílohou jsou v tomto případě smetanové brambory, ale stejně tak si pochutnáte, když ke guláši zakousnete chleba.

 

Ingredience:

  • 500 g hovězí kližky
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká lžíce majoránky
  • 1 velká lžíce sladké červené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička worcestru
  • voda nebo vývar
  • 1 salátová červená řepa
  • 1 červená paprika

 

Postup:

Hovězí maso očistěte, nakrájejte na větší kostky a dejte do misky. Smíchejte majoránku, papriku, kmín, mouku, sůl a pepř a směs nasypejte na maso a dobře promíchejte.
Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, cca po 5-ti minutách přidejte česnek, pak maso a společně restujte. Přidejte protlak, zarestujte ho a zalijte vývarem, tak aby bylo maso ponořené. Nechte lehce probublávat.
Cca po půl hodině přidejte na kolečka nakrájenou řepu a na nudličky nakrájenou papriku.
Vařte do změknutí masa ( cca 2 h). Je-li potřeba dochuťte solí a pepřem.
Podávejte třeba se smetanovými bramborami.

 

Smetanové brambory

Ingredience:

  • 750 g vařených brambor (nakrájených na plátky, předvařených 5 minut v osolené vodě)
  • 200 ml šlehačky
  • 100 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • 3 malé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g čedaru
  • sůl, máslo, olej

 

Postup:

Cibulku nakrájejte na půlkolečka a orestujte na oleji, před koncem přidejte i na plátky nakrájený česnek. Cibuli nechte zchladnout, smíchejte s předvařenými bramborami a osolte.
Zapékací mísu vymažte máslem a naskládejte do ní připravené brambory, zasypte nastrouhaným sýrem. Šlehačku smíchejte s mlékem, osolte a přidejte muškátový oříšek a zalijte jí brambory. Pečte dozlatova.

 

P_20171108_124400-1

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.