Hovězí loupaná plec s avokádovým pyré a krémovými žampióny

Hovězí loupaná plec je neuvěřitelně dobré maso. Ačkoliv se jedná o přední maso, chová se skoro jako to zadní, je šťavnaté a opravdu hodně chutné. A to díky tomu, že uprostřed obsahuje šlachu, která vařením zesklovatí a dá masu tu správnou chuť. A navíc nestojí majlant.
Já kupuju hovězí maso z farmy, od lokálního chovatele. Mám tak jistotu původu, v obchodě ho už prakticky vůbec nekupuju. A ta investice do skutečného jídla se vyplatí.
Mám ráda hovězí maso pomalu dušené, často používám víno, které tomu dodá ten správný šmrnc. To jsem tentokrát ale vynechala. Do základu jsem použila jen cibuli a to dost na hrubo nakrájenou, což ovšem vůbec nevadí, protože ve finále ani nepoznáte, že tam nějaká cibule je, úplně se rozvaří a omáčku, která vám vznikne zahustí. Takže nepotřebujete vůbec žádnou mouku.
Druhým “ zahušťovadlem“ je rajčatová passata, kterou jsem zrovna doma měla a tak jsem jí do tohoto receptu použila.
A neopomenutelnou surovinou v tomto receptu je slanina. Ta celé jídlo příjemně ovoní, takže se vyplatí použít opravdu kvalitní slaninku.
A co k tomu? Jakou přílohu zvolit? Skvěle se hodí bezpochyby bramborová kaše, tu miluje Amálka. Nebo brambory ve slupce, ty zase miluje Alenka. A nebo třeba taky krémové žampióny a pyré z avokáda, to je zase něco pro mě. Mě tahle kombinace absolutně vyhovuje a nijak mi nevadí, že je pyré vlastně studené. Celé to jídlo příjemně zjemní a osvěží. Nic se nestane pokud si připravíte i klasické guacamole, já jsem ale chtěla zachovat tu jemnost a nechtěla jsem “ křoupat“ syrovou cibulku.  Je to jen vás.

 

Ingredience na cca 4 porce:

  • 750 g hovězí loupané plece
  • 1 velká červená cibule
  • 100 g slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 350 ml rajčatové passaty
  • 2 bobkové listy
  • 1,5 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 3 snítky tymiánu
  • 2-3 hrnky hovězího vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej

 

Postup:

Troubu zapněte na 180°C.
Maso očistěte, nakrájejte na kostky a osušte.
Ve větším hrnci vhodném do trouby ( ideálně litinovém) rozpalte olej a kostky masa na něm ze všech stran opečte. Udělejte to raději na etapy, aby se vám maso nezačalo spíš dusit ( když by ho tam bylo hodně), ale skutečně se pěkně opeklo.
Opečené maso dejte stranou a do výpeku vhoďte cibuli nakrájenou na tenké klínky a na drobno nakrájenou slaninu. Pokud je potřeba přidejte i trochu oleje. Společně chvíli opékejte.
Až chytne cibule barvu přihoďte česnek a krátce na to vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo. Osolte, opepřete, zaprašte paprikou, dobře promíchejte ( já v tomto okamžiku sundávám kastrol z plotny, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla) a zalijte maso rajčatovou passatou. Promíchejte a nalijte vývaru tolik, aby maso bylo sotva ponořené. Pak už zbývá jen přidat bylinky, přivézt k varu a vložit hrnec i s víkem do trouby.
Za občasné kontroly pečte cca 2,5 h.

 

Pyré z avokáda  ( pro 1 osobu):

  • 1 avokádo
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • šťáva z limetky
  • koriandr

Postup:

Avokádo zbavte slupky a misce ho důkladně rozmačkejte. Osolte, opepřete a dle chuti přidejte šťávu z limetky a pár nakrájených lístků koriandru.

 

Opečené krémové žampióny ( pro 1 osobu):

  • 2-3 hlavičky krémových žampiónů
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

 

Postup:

Žampióny neloupejte, jen je omyjte a osušte. Pak je nakrájejte na plátky a v jedné vrstvě opečte na rozpuštěném másle a kapce olivového oleje dozlatova. Nakonec osolte a opepřete.

 

 

Hovězí loupaná plec_1

 

Hovězí loupaná plec_2

 

Hovězí loupaná plec_3

 

Hovězí loupaná plec_4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.