Hovězí na víně

Hovězí na víně je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Doslova miluju pohrát si s každičkým kouskem, ta příprava je dlouhá a chce to opravdu čas.
Boeuf bourguignon, nebo-li hovězí po burgunsku podle Julie Child je nepřekonatelné a stojí rozhodně za vyzkoušení, recept ale až jindy.
Tohle je taková rychlo verze, tedy bez zdlouhavé přípravy, luxusních šalotek a žampionů na másle, ale i tak je vynikající, až překvapivě. Místo protlaku jsem použila rajčata, vynechala jsem i vývar a výsledek byl více než uspokojivý.

 

Ingredience:

  • 0,5 kg hovězího masa ( přední, zadní, kližka, ořech)
  • 2 menší cibule, na kostičky
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • 100 g špeku nebo slaniny, na menší plátky
  • 1 mrkev, na kolečka
  • kousek celeru, na kostičky
  • 1 krájená rajčata v plechovce
  • cca 400 ml červeného vína
  • 1 bobkový list
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl, pepř
  • hladká mouka na obalení masa

 

Postup:

Troubu předehřejte na 175°C.
Hovězí maso nakrájejte na kostky cca 5×5 cm, dobře osušte a obalte v hladké mouce s pepřem. Nejlépe v litinovém hrnci maso opečte za všech stran, tak aby se maso nepřekrývalo, tedy i v několika várkách. Pak maso uložte a ve výpeku osmahněte postupně zeleninu, cibuli, česnek, mrkev a celer, přidejte i špek a nechte společně zhnědnout.
Maso vraťte k zelenině, přidejte krájená rajčata v plechovce, přilijte víno (maso by mělo být tak akorát ponořené, ne víc), osolte, vložte bobkový list, tymián a dobře promíchejte. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Pečte cca 2-2,5 hodiny. Během pečení na maso občas mrkněte,  a pokud bude potřeba podlijte vývarem (ale ono ani nebude).
Podávejte s bagetou, bramborovou kaší nebo vídeňským knedlíkem.

 

P1560839-1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.