Hovězí ragú

Zimní období je alespoň pro mě doba chutí mírně řečeno méně zdravých.
Ač mám občas chuť i na saláty a do jídelníčku je samozřejmě stále zařazuju, spolehlivě u nás vedou jídla, který zkrátka a dobře zahřejí.
Kromě všech možných polívek je jedním z nich jídlo z jednoho hrnce, hovězí ragú se zeleninou a bramborama. Spolehlivě zasytí a zahřeje tělo i duši. Po takovém jídle je svět hned o něco veselejší a příjemnější.

 

Ingredience:

  • 600 g hovězího zadního
  • 1 cibule
  • 2 mrkve, nakrájenou na kolečka
  • 1 menší petržel, nakrájenou na kolečka až půlkolečka
  • kousek celeru, nakrájeného na nudličky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička bylinek ( tymián, oregano, saturejka)
  • 1 hrnek červeného vína
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 3-4 brambory

 

Postup:

Hovězí maso očistěte, nakrájejte na větší kostky a osušte.
Na olivovém oleji maso zprudka orestujte. Dejte stranou a ve výpeku orestujte na drobno nakrájenou cibulku a zeleninu. Až začte chytat barvu přidejte na jemno nakrájený česnek a nechte ho pěkně rozvonět.
Maso vraťte do hrnce k zelenině, osolte, opepřete, přidejte bylinky a rajčatový protlak. Chvíli společně restujte, tím se zbavíte kyselosti protlaku, přidejte bobkové listy a přilejte víno. Nechte ho mírně zredukovat a dolijte vývarem, přidejte i na kostky nakrájené brambory a vše společně vařte na mírném ohni do měkka.
Na talíři se nebojte zasypat ragú koriandrem. Podávat ho můžete jen tak nebo s chlebem, pečivem, klidně i se šťouchanými bramborami.

 

Hovězí ragú-1

 

Hovězí ragú-2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.