Hovězí žebra pečená na pivu

Hovězí maso a pivo, zdá se ideální kombinace. Zní to docela chlapsky, ale dámy věřte mi, tohle je mnohem lepší než salát. To mi připomíná zážitek z víkendu a návštěvu jedné restaurace v Českém Krumlově. Když kuchař ( ano tam skutečně jídlo nosí sám kuchař) přinesl naši objednávku – grilované vepřové koleno s kváskovým chlebem, grilované hovězí žebro a grilované farmářské baby kuřátko s pečenýma bramborama pro 3 ženský a jedno malé dítě nestačil se divit, prý tohle není typické dámské jídlo.  Taky byla kulajda a pak ještě lívance…no trochu tam na nás zírali, čekali, kdy odpadneme, na Amálku se chodili dívat s jakou chutí a požitkem to do sebe láduje. A ve finále je dorazila, když chtěla ještě přidat lívance. No my zkrátka jíme rády. Mimochodem, Krčmu v Šatlavské ulici, kde tahle skvělá jídla připravují fakt doporučuju navštívit, pro masaře jak dělaná. Na rošt, kde se jídla připravují je vidět, takže se můžete kochat už dopředu, skvělá obsluha, vynikající jídlo, příjemné prostředí, co víc si člověk může přát.
Ale zpátky k receptu. Tohle jídlo není hotové za chvilku, to je fakt, hovězí potřebuje svůj čas, ale příprava není nijak náročná a pak už jen sledujete z povzdálí jak se ta dobrota v troubě sama rychtuje. A stihnete u toho spoustu dalších činností. Takže to není o žádném přešlapování u plotny. A ten výsledek za to tedy určitě stojí.

 

Ingredience:

  • cca 1 kg hovězích žeber
  • hladká mouka na obalení
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 velká nasekaná cibule
  • 1 velká mrkev, nakrájená na kolečka
  • 1 plátek z bulvy celeru, nakrájený na kostky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 330 ml piva
  • 2 hrnky ( cca 400 ml) hovězího vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

 

Postup:

Troubu předehřejte na 175°C.
Smíchejte mouku, sůl a pepř a omytá a osušená žebra s této směsi obalte.
V hluboké pánvi nebo hrnci  vhodného do trouby zahřejte olivový olej a žebra osmahněte ze všech stran, asi 3 až 4 min z každé strany. Hotová žebra vyjměte a odložte stranou.
Do stejného hrnce přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a společně je restujte cca 3 až 4 minuty, nebo dokud cibule nezměkne a zelenina dostane barvu.
Vmíchejte rajčatový protlak, hořčici, přidejte hovězí vývar a tymián. Dle potřeby také sůl a pepř. Žebro vraťte zpět do hrnce, zakryjte ho víkem a vložte ho do trouby na cca  2 1/2 až 3 hodiny. Zkrátka až  budou žebra odpadávat od kosti máte hotovo. Dle potřeby případně podlejte vývarem.
Jako přílohu můžete podávat  brambory v různých úpravách, skvělá bude bramborová kaše nebo můžete vyzkoušet máslovo-česnekové brambory s dýní.

 

Máslovo- česnekové brambory s dýní

Ingredience:

  • 6 brambor
  • stejné množství dýně Sweet Meat Oregon
  • 50 g másla
  • sušený česnek
  • mletý kmín
  • sůl, pepř

Brambory dobře umyjte a i se slupkou je nakrájejte na větší dílky. Stejně tak i dýni, slupku nechte jen odstraňte „stroupky“.
Na pánvi rozehřejte máslo, vložte brambory a dýni a opékete cca 3 minuty. Pak nasypte česnek a kmín dle chuti, osolte a chvilku společně prohřejte.
Brambory s dýní pak přendejte na pekáč s pečícím papírem a cca 30 minut pečte v troubě na 180°C.

 

P_20180116_124800-1

 

P_20180116_125235-1

 

P_20180116_125610-1

 

P_20180116_105625-1

 

P_20180116_124929-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.