Hráškový krém s mátou

Jakmile začne podzim, v polívkách frčíme o stošet. Zvykla jsem si je dělat ve velkém z dob příkrmů pro Amálku, kdy jsem do ní chtěla dostat a hlavně neučit jíst zeleninu, obilniny, luštěniny a naštěstí se to vydařilo, nemá problém sníst vlastně nic. Něco má samozřejmě raději, něco do ní leze jak do chlupaté deky, jak říkávala moje babička.
Takže polívky vedou a vařím je i jako hlavní jídlo, hlavně k večeři.
Hrášková s mátou, to je rychlovka. Dělám ji z mraženého hrášku, je tak k dispozici celý rok. Někdo polévku pasíruje, já to nedělám. Mixuju ji dlouho, samozřejmě tam ty slupečky cítit jsou, ale nám to nevadí. Vždycky mi připadá škoda to pak vyhodit. Ale to je na každém.
Tedy recept je zde:

 

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3/4 balení mraženého hrášku
  • zeleninový vývar
  • kokosové mléko
  • sůl, pepř
  • čerstvá máta dle chuti
  • olivový olej, máslo

 

Postup:

Na troše olivového oleje a kousku másla orestujte cibulku, až zesklovatí přihoďte česnek a krátce zarestujte. Přidejte propláchnutý hrášek, promíchejte a zalejte vývarem lehce nad hladinu hrášku ( přilévejte případně při mixování krému, pokud by byl hustší než preferujete), osolte a opepřete. Nechte vařit do změknutí.
Poté polívku důkladně rozmixujte. Chcete-li ji pasírovat, teď je vhodný okamžik. Přidejte nakrájenou mátu a společně znovu rozmixujte. Vraťte na sporák a přilejte kokosové mléko do požadované hustoty, stačí jen trochu.
A je hotovo. Na talíři můžete posypat drceným zázvorem, polévka dostane štiplavý nádech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.