Jablečné lívance s jahodovo-jablečnou omáčkou

Lívance, tak ty u nás doma můžeme, k snídani nebo k večeři….po nich se vždycky zapráší. Když se zeptám Amálky, jestli si dáme lívance, vždycky řekne: „… jo, mám hlad na lívance“.
Nedělám lívance kynuté, ty nám moc nechutnají a nebaví mě ani čekání než těsto vykyne. Takže skvělou alternativou jsou pro nás třeba kefírové nebo právě jablečné.
Před časem jsem na skvělý recept narazila na blogu Pradobroty a od té doby jsou u nás no.1. Původní množství ze 4 vajec jsem dělala jen jednou, protože jsme lívance jedly asi 2 dny, takže je dělám z poloviční dávky. Mouky střídám dle nálady a dle stavu zásob. Ze zkušenosti doporučuji třeba celozrnnou nebo ovesnou míchat s pšeničnou, lívance jsou jinak dost trhací a špatně se obracejí. Oproti původnímu receptu ještě jablka dávám nastrouhaná.
A co k nim? U nás jednoznačně vede jogurt, zakysanka, jakýkoliv sirup na oslazení, zejména sladový, datlový a javorový, no a samozřejmě ovoce nebo ovocné omáčky.
Amí tentokrát i asistovala u focení, protože se nemohla lívanců dočkat, neustále mi poslední dobou „leze“ do záběru, nejdřív mi to zakazovala, teď tam chce být vidět. No a hlavně si hlídala omáčku 😉

 

Ingredience:

Na lívance:

  • 2 vejce- zvlášť žloutky a bílky
  • 250 ml mléka
  • 250 ml polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 nastrouhaná jablka
  • kokosový olej na smažení

Na omáčku:

  • 1 jablko
  • cca 7 jahod
  • 1 lžíce cukru nebo sirupu
  • citrónová šťáva

 

Postup:

Žloutky vyšlehejte s cukrem, přilejte mléko, přisypte mouku prosátou s jedlou sodou a vymíchejte hladké těsto. Přidejte oloupaná a nastrouhaná jablka a nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Pánev potřete kokosovým olejem a smažte lívance po obou stranách dozlatova.
Na omáčku rozmixujte oloupané jablko zastříknuté citronovou šťávou, jahody a cukr dle chuti.
Lívance podávejte ještě teplé, s omáčkou, bílým jogurtem případně oslazené datlovým nebo sladovým sirupem.

 

IMG_20170410_183003-1

IMG_20170410_182542-1

IMG_20170410_183133-1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.