Jsou skoro jako jáhelník, akorát jsou to malé bábovičky, které jsou trochu „jedlejší“. Odpadá krájení, porce jsou stejně velké. Bez mouky, bez mléka, takže vhodné i pro bezlepkáře a ty co nesnášení laktozu. A možná i pro některé vegany, protože někteří vegani si neopírají, čas od času, vejce.
Coconut creamer, který jsem do báboviček použila jsem vlastně tak trochu testovala. Koupila jsem ho ve zdravé výživě a ani jsme netušila do čeho ho použiju. Je to sušený neztužený kokosový olej, který se používá do kafe, koktejlů nebo právě k přípravě sladkých a slaných dezertů. Navíc je bezlepkový, bez laktozy a kaseinu a je vhodný pro vegany.
Použila jsem ho ale opravdu málo, takže ve výsledku byl témeř zanedbatelný. Takže si nelámejte hlavu, co s tím, když ho zrovna doma nemáte.
Do báboviček můžete taky přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce, které máte rádi, stejně tak sladkost přizpůsobte vaší chuti. S tou jednou lžící medu až tak sladké nejsou, ale nám to tak vyhovuje. Z uvedeného množství jsem udělala 8 báboviček, tak množství přidejte, pokud jich budete chtít upéct víc.
Ingredience:
- 300 g uvařených jáhel
- 1 žloutek+ sníh z 1 bílku
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1/4 lžičky domácího perníkového koření
- 1 lžička coconut creamer
- 2 lžičky kakaa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1/2 nastrouhaného jablka
- nasekané lískové ořechy
Postup:
Troubu zapněte na 175°C. Silikonovou formu na bábovičky vymažte olejem.
Do mísy dejte studené uvařené jáhly a přidejte k nim ostatní ingredience a dobře promíchejte. Nakonec vyšlehejte z bílku sníh a zlehka vmíchejte do jáhlové směsi.
Těstem postupně naplňte formu a dejte péct na cca 25 minut, upečení vyzkoušejte jako obvykle špejlí.
Hotové bábovičky nechte chvilku ve formě a pak vyklopte a nechte vychladnout.
Výtečně chutnají se zakysanou smetanou.