Jahodové tartaletky s citrónovým tvarohem

Konečně jsem si koupila nové formičky na fartaletky. Jsou sice silikonové, což je materiál, který nijak nevyhledávám, ale, nebylo na výběr… Ale ve finále při vyndávání hotových korpusků jsem nakonec tenhle materiál ocenila, protože šly vyklopit fakt dobře.
Doma jsem měla tvaroh, čerstvě koupené jahody, kterým jsem zpočátku moc nedůvěřovala, ale nátlak Amálky mě přemohl a ukázalo se, že to bylo dobře, jahody voněly i chutnaly jako jahody. Tartaletky s jahodami, jasná volba na pečení, formičky bylo přece potřeba hned vyzkoušet. Navíc má Amálka narozeniny! Už čtvrté! No žádný sentiment, oslava nás teprve čeká, takže tohle je jen zahřívací kolo.
Jo a ty úžasný vidličky jsou od @svatbaret . My je nakonec ani nepoužili ( takže super, budou se hodit na jindy 😉 ), protože jsme se na tartletky doslova vrhly a zakousli se do nich přímo 😉 Kombinace citrónu a tvarohu je tak osvěžující o jahodách nemluvě.

 

Ingredience:

Na korpusy (5 ks o průměru 12 cm ):

  • 130 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • trochu soli

Na krém:

  • 1 vanilkový pudink
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • kůra z jednoho citrónu

jahody na ozdobu

 

Postup:

Těsto na korpus si připravte smícháním suchých ingrediencí, přidejte na kousky pokrájené máslo a nakonec vejce. Nejprve jen žloutek a pak přidejte tolik bílku, aby jste vytvořili hladké těsto. To pak zabalte do fólie a uložte do lednice odpočinout min. na 1 hodinu.

Uleželé těsto trochu propracujte, nakrájejte na 5 dílků a vyválejte kolečka větší než jsou formičky na tartaletky. Formičky nemusíte ani vymazávat, těsto je dost mastné, dobře ho vytvarujte a zbytky odřízněte. Pečte na 150°C dozlatova. Po upečení korpusy nechte zchladnout nejlépe na mřížce.

Mezitím si připravte krém. Pudink uvařte dle návodu a nechte vychladnout. Během chladnutí pudink míchejte, aby se vám nevytvořil škraloup. (já jsem z něho pak cca 3 lžíce odebrala, jen tak na chuť pro Alenku, pudink totiž miluje). Zbytek ušlehejte s tvarohem, oslaďte dle chuti a nakonec vmíchejte kůru z citrónu ( určitě použijte citrón v bio kvalitě).

Pak už jen vychladlé korpusy naplňte krémem a ozdobte jahodami.

 

IMG_20170326_163808-1

IMG_20170326_163702

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.