Jahodový cheesecake

Dostala jsem jahody, hodně jahod. Jejich sezóna ještě není, takže jsem byla hodně skeptická. Ale kupodivu jako jahody nejen vypadají, ale naštěstí i chutnají. Takže krom cheesecaku  a dalších jahodových dobrot proběhly i jahody se šlehačkou! Má srdečná záležitost. Díky jahodám se šlehačkou jsem totiž doslova přežila hudebku, konkrétně hru na harmoniku! Což byla pro mě noční můra, ale prý harmonika je takový malý klavír a je to skoro stejný, zněla slova útěchy mých rodičů. No to fakt není stejný!!! Babička jako jediná pochopila, že tudy pro mě cesta nevede a alespoň se mi snažila tu hodinu, na kterou jsem každý týden musela chodit zpříjemnit a utěšit po té hrůze. A po každé mě po té hodině vzala do mlíčňáku na jahody se šlehačkou a mě bylo zase na chvíli fajn.
Nechala jsem se trochu unést…tak zpátky k cheesecaku.

 

Ingredience:

Na korpus:

  • 1 balení sušenek Derby
  • 70 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 500 g sýru Philadelphia ( dobrou zkušenost mám i s krémovým sýrem z Lidlu)
  • 3 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 170 g cukru
  • 200 g jahod

 

Postup:
Troubu zapněte na 180°C.
Sušenky dejte do robotu, rozmixujte, pak přidejte rozpuštěné máslo a ještě trochu promixujte. Dno formy vyložte pečícím papírem a drtinu na něj rovnoměrně rozprostřete a lžící upěchujte, můžete lehce i do boků.
Poté vložte formu do vyhřáté trouby a cca 7 minut pečte. Pak formu vytáhněte ven a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte náplň. V míse promíchejte Philadelphii, mouku, vejce, cukr a zakysanku. Jahody nakrájejte na menší kousky a přidejte je do připravené sýrové hmoty. Metličkou směs ještě lehce prošlehejte.
Náplň nalijte na vychladlý korpus, několikrát s formou klepněte o linku, tím vyženete bublinky. Do spodu trouby umístěte pekáč s vodou, která se v průběhu pečení vypařuje a zajistí vám, že cheesecake bude vláčný.
Cheesecake pečte při 180°C asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 120°C a pečte přibližně hodinu.
V momentě, kdy se přestanou klepat okraje, koláč vyndejte a nechte v pokojové teplotě vychladnout, na konec ho vložte ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.

Hlídejte si čas pečení dle zvyklostí Vaší trouby, já mám pečeno vždy podstatně dříve, takže při pečení cheesecaku doslova stále zírám na dvířka. Další věc, trochu mi netěsní forma, takže jsem ji tentokrát vystlala celou pečícím papírem, což tedy ve finále dost ubralo na kráse hotového koláče, no naštěstí ne na chuti. Což byl i důvod, proč nestihl dostatečně ztuhnout, neměl zkrátka čas, přítomní nedočkavci holt nutně potřebovali cheesecake nakrájet a degustovat…no fotky mluví za vše. Takže doporučuji, opravdu vydržet a odolat a cheesecake nechat pořádně ztuhnout!

 

P1550703-1

 

P1550707-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.