Domácí paštika, k tomu domácí chleba, no nezní to fantasticky? A fantazie to skutečně není, skvělou domácí paštiku si snadno můžete udělat během chvilky, není to nic náročného jak by se mohlo zdát. A pokud ji budete chtít dát jako dárek, stačí ji dát do nějaké pěkné skleničky 🙂
Ingredience:
- 500 g vepřových jater
- 1 velká cibule
- 50 g špeku
- 4 stroužky česneku
- 100 ml červeného vína
- 2 bobkové listy
- tymián
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 170 g rozehřátého másla
Na rybízové želé:
- 200 g rybízové marmelády
- 3 lžíce černého rybízu v kompotu ( odstopkovaného)
- cca 2 lžíce cukru ( dle kyselosti zavařeniny)
- 2 plátky želatiny
Postup:
Játra odblaňte a nakrájejte na vetší kousky.
V hlubší pánvi začněte restovat špek a přidejte k němu cibuli na jemno nakrájenou.
Až je cibule sklovitá, přihoďte česnek, chvíli společně restujte a vhoďte játra. Přidejte tymián a bobkové listy a vlijte víno. Játra poduste doměkka.
Hotová játra nechte chvilku zchladnout a pak rozmixujte společně se solí, pepřem a rozehřátým máslem.
Takto připravenou paštiku naneste do chlebíčkové formy ( předem vyložené potravinářskou folií) nebo menších skleniček a dejte do lednice ztuhnout.
Mezitím si připravte želé:
Želatinu dejte do studené vody nabobtnat. Zavařeninu dejte do rendlíku a k ní přidejte bobule rybízu a dle chuti cukr. Míchejte a nechte ji rozehřát, místy můžete rybíz rozmačkat.
Až je zavařenina horká odstavte ji z plotny a vmíchejte do ní želatinu.
Želé nechte z části zchladnout, až bude tuhnout, nalijte ho na paštiku a dejte vychladit.