Kachna pečená na švestkách a zelenině s lokši

 Pečená kachna se zelím a knedlíky a nebo kachna na pomerančích. To jsou asi ty nejznámější a nejčastější úpravy kachny. A jsou tedy skvělé. Mám taky ještě hodně ráda, možná vlastně nejraději kachnu konfitovanou, ta podle mě nemá chybu.
Měla jsem chuť ale na něco trochu jiného, na něco, co má trochu jiný šmak. Měla jsem doma sušené švestky koupené na granolu, ale řekla jsem si, že taková kachna se švestkami bude přesně to, na co jsem měla náladu. Přihodila jsem ještě trochu zeleniny, udělala jsem vlastně takovou podestýlku pod kachní kousky, bylinky a koření a chut´ byla přímo famózní. Badyánu a skořice se není třeba bát, přidají masu a zelenině svoji specifickou vůni, ale nepřehluší, je to příjemná kombinace. A pak už jen pečete a pečete.
A co k takové kachně jako přílohu? Třeba lokše. Na to je potřeba myslet den předem, aby si člověk připravil brambory včas. Ale jelikož je venku stále hodně velká zima, tak když uvaříte brambory ten den,venku vám velmi rychle vystydnou a budou na lokše ready.
Na tento recept můžete použít jen stehna, já měla kachnu celou, tak jsem ji naporcovala a použila jak stehna, tak i prsa. A ze zbytku jsem uvařila skvělý kaldoun.
Pokud je na vás sušených švestek příliš, jsou přece jen dost sladké, klidně uberte. Jde přece o to, aby jste si pochutnali. A pozor, překontrolujte si je, aby někde nezůstala pecka, protože zakousnout se při jídle do pecky od švestky není nic příjemného.
Tak a teď už s chutí do toho!

 

Ingredience:

  • 2 kachní stehna + 2 kachní prsa
  • 3 menší žluté cibule
  • 2 červené cibule
  • 2 velká mrkev
  • 2 petržele
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g sušených švestek
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 svitek skořice
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 5 lístků šalvěje
  • sůl
  • pepř

 

Lokše:

  • 350 g vařených brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • sádlo nebo máslo
  • sůl

 

Postup:

Troubu předehřejte na 175°C.
Do pekáčku dejte cibulky nakrájené na klínky, mrkev a petržel na čtvrtky, přidejte celé česneky a sušené švestky.
Kachní maso omyjte, osušte, posolte a opepřete a uložte na připravenou zeleninu. Přidejte skořici, badyán a bylinky. Podlijte lehce vodou, přiklopte nebo přikryjte pekáč alobalem a dejte péct do trouby na cca 120 minut ( dle velikosti může být maso hotové i dříve, tak je kontrolujte).
Po této době pekáček odkryjte a zkontrolujte, zda-li už je maso měkké. Teplotu zvyšte na 200°C a dopečte kůrčičku, maso během té doby podlévejte.

Na lokše:

Nejlépe den předem vařené brambory nastrouhejte. Přidejte sůl, mouku a vyválejte váleček o průměru 10 cm. Nakrájejte kolečka, přibližně 2 cm silné. Z koleček vyválejte placičky jako na palačinky a opečte na sucho na pánvičce.
Lokše pomažte sádlem a skládejte do komínku na sebe. Pak je smotejte jako palačinku nebo přeložte. ( lokše můžete podávat i na sladko, takže pro tuto verzi je pomažte máslem)

 

lokše a kachna 1

 

lokše a kachna 8

 

lokše a kachna 7

 

lokše a kachna 6

 

lokše a kachna 3

 

lokše a kachna 4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.