Moje dcera Amálka oslavila své už 3. narozeniny. Nemusela jsem přemýšlet moc dlouho jaké téma oslavy zvolím, protože miluje kočky ( doma máme dvě). A oslavy byly také dvě ( tedy zatím), a také dva dorty. A mezi hosty byly také bezlepkáři. No nic.
Amálka má hodně ráda domácí koláče, ale z dortů si vždycky jen lehce uďobne, takže jsem nemusela řešit, jestli použiji na obarvení marcipánu potravinářské barvy, jelikož jí nic barveného nedávám, ona to prostě stejně nejí. ( pokud i vy řešíte jak zdravě obarvit třeba marcipán, můžete zkusit třeba řepu)
Takže nakonec byl jeden dort klasika potahovaný s piškotovým korpusem, krémem z mascarpone a jahodami. No a druhý byl, trochu modernější, bezlepkový, čokoládový s amarettem, kopcem šlehačky a malinovým přelivem.
A kočky byly všude. Vyrobila jsem totiž pro každého hosta kočičí masku, také kočičí girlandu, samozřejmě kočičí pozvánky a nechyběla ani girlanda z 36 fotkami, od narození až dosud, abychom si připomněli, jak nám ta holčička za ty tři roky vyrostla. No je to už velká kočičí holka.
Čokoládový dort s amarettem a malinovým přelivem
Ingredience:
- 250 g kvalitní hořké čokolády
- 125 g másla, změklého
- hrubá mouka na vysypání formy
- 6 vajec
- 165 g třtinového cukru
- 2-3 lžíce likéru amaretto
- 500 ml šlehačky nejlépe 40%
- 1 lžička vanilkového extraktu ( skvělý prodává Marks&Spencer)
- maliny
- citrónová šťáva
- marcipán+ barva na fousky- nemusí být
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Až bude tekutá, ve směsi rozmíchejte změklé máslo. 2 celá vejce, 4 žloutky a cukr prošlehejte metličkou a pak opatrně vmíchejte čokoládovou směs a 2 lžíce likéru.
V míse ušlehejte do pěny zbylé 4 bílky. Stěrkou je zlehka zatřete do čokoládové směsi a nakonec vlijte do formy. Pečte 35–40 minut. Dort hodně naskočí a začne praskat, ale uprostřed by se měl ještě trochu chvět. Vychladlý dort ozdobte do tuha vyšlehanou šlehačkou, kterou si oslaďte dle vaší chuti, (já dávám 2 rovné lžíce). Jednotlivé porce pak polijte malinovým přelivem.
na malinový přeliv:
Maliny dejte na chvíli povařit, oslaďte, rozmixujte a nakonec propasírujte přes cedník, aby jste v omáčce neměli zrníčka. Trvá to sice trochu déle, ale výsledek stojí za to. Nakonec dochuťte vanilkovým extraktem, citrónovou šťávou, případně doslaďte. Výsledná konzistence by měla být polotekutá.
Jahodový dort s mascarpone
Ingredience
Na korpus:
- 4 větší vejce
- 160 g hladké mouky
- 160 g krupicového cukru
- 4 lžíce oleje
Na krém:
- 2x 250 g mascarpone
- 1 šlehačka 40%
- moučkový cukr
Dále:
- 400 g jahod ( čerstvé nebo mražené)
- třtinový cukr
- marcipán, můžete použít kupovaný nebo si udělat domácí
- potravinářské barvivo, nejlépe gelové Wiltton
Postup:
Korpus:
Rozehřejte si troubu na cca 180°C. Dno kruhové formy ( 20 nebo více cm) vyložte pečícím papírem, boky vymažte máslem.
Oddělte žloutky a bílky. Bílky dejte do misky a s cukrem je vyšlehejte do tuhého lesklého sněhu. K žloutkům přidejte olej, promíchejte. Při nejnižší rychlosti žloutky s olejem zašlehejte k bílkům a hned vypněte šlehač. Přidejte prosátou moukou a lehce ji vmíchejte do vaječné směsi.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte do zhnědnutí, můžete zkontrolovat špejlí. Po upečení korpus nechte tak 10 minut chladnout, až pak ho vyndejte z formy a nechte vychladnout zcela. Pokud ho pečete předem, zabalte ho do potravinové fólie. Můžete si ho klidně připravit v předstihu a rozkrojený uložit do mrazáku. Pak ho jen vyndáte, necháte rozmrznout a máte připraveno.
Krém:
Mascarpone metličkou dobře rozmíchejte a přidejte cukr. Šlehačku vyšlehejte do tuha, přimíchejte k mascarpone a umíchejte v hladký krém. Množství cukru neuvádím úmyslně, řiďte se vlastní chutí, pokud máte rádi sladké, přidejte více, pokud ne, dejte cukru méně.
Jahody:
Jahody dejte do vyššího rendlíku a svařte do husta, oslaďte a rozmixujte. Směs by měla být hodně hustá, aby vám pak nevytékala, až ji budete nanášet na korpusy. Pokud použijete jahody čerstvé, nechte si jich pár stranou, nakrájených na kousky.
Sestavení dortu:
Připravený korpus rozřízněte na tři díly. První část korpusu si dejte na servírovací talíř, potřete omáčkou, posypte kousky jahod, pak potřete krémem, přiklopte druhým korpusem a takto pokračujte dál. Nakonec dort co nejvíce uhlaďte po stranách i nahoře, nedávejte ale zbytečně moc krému. Šlehačka pod marcipánem ho rozpouští.
No a když máte dort dokonale vyrovnaný můžete se pustit do marcipánu. Pokud chcete, obarvěte ho, vyválejte do požadované velikosti a můžete začít potahovat. A teď už zbývá dort jen ozdobit, fantazii se meze nekladou. Figurky apod. je potřeba dělat o několik dnů dříve, aby dostatečně ztvrdly.
Místo marcipánu můžete použít samozřejmě i jinou potahovací hmotu, já používám marcipán, protože je prostě nejchutnější.