Koláč s tvarohem a švestkovými povidly

Některé koláče vznikají tak, že je potřeba sdělat suroviny, které mám v lednici, a kterým už tak nějak končí jejich životnost. Právě tak to bylo s tvarohem, na který jsem trochu zapomněla. K tomu listové těsto, které by velmi brzy čekal stejný osud. Stále ještě jsem neuložila do sklepa švestková povidla a nakonec se mi vlastně hodila.

 

Ingredience:

  • 1 listové těsto
  • 1 měkký tvaroh v kostce
  • 1 zakysaná smetana
  • trochu mléka na zředění
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g cukru krupice
  • citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • švestková povidla

Na drobenku:

  • 40 g celozrnné mouky
  • 40 g třtinového cukru
  • 25 g másla
  • trochu nastrouhaného perníku

 

Postup:

Formu na koláč vyložte pečícím papírem a vyváleným listovým těstem, které propíchejte vidličkou.
Na náplň smíchejte tvaroh, zakysanku, dle potřeby přidejte mléko, vejce, oba cukry a citronovou kůru a dobře prošlehejte, stačí jen metličkou.
Na drobenku smíchejte všechny ingredience a perníku nastrouhejte dle chuti.
Troubu předehřejte na 175°C.
Na připravené těsto nalijte náplň, lžící naneste švestková povidla a vidličkou je trochu „roztáhněte“. Posypejte koláč drobenkou, okraje těsta můžete potřít mlékem a šoupněte ho do předehřáté trouby. Pečte dozlatova.

 

IMG_20161001_154350-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.