Králík s cizrnou po španělsku

Domovem tohoto skvělého kořeněného jídla je Španělsko. To ale vůbec neznamená, že si ho nemůžete připravit i vy a přinést si tak domů trochu exotiky. Kombinace koření a pomerančů je fantastická. A navíc, vše máte v jednom hrnci, není to skvělé ?

 

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 350 g králičího masa nakrájeného na kostky
  • 2 cibule nakrájené nahrubo
  • 3 stroužky česneku nakrájeného nahrubo
  • 1 červená paprika nakrájená nahrubo
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • velká špetka mleté skořice
  • 2 bobkové listy
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 2 špetky šafránu
  • 4 lžíce horké vody
  • 1 plechovka cizrny, propláchnuté
  • 250 g brambor, očištěných a přepůlených
  • 2 snítky oregana nebo majoránky, posekaných
  • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • sůl, pepř

 

Postup:

V hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm kousky králičího masa. Ve chvíli, kdy je maso ze všech stran hnědé přidejte cibuli, česnek a červenou papriku. Občas zamíchejte. Až je cibule měkká, cca za 5 minut, přidejte papriku, chilli, kmín, skořici, a bobkový list, promíchejte a smažte další 1 minutu.
Pak přidejte víno, vývar, rajčata i se šťávou, rajčatový protlak a polovinu petrželky. ( Pro ty, co petržel nemusí- jako já, lze vynechat, chutná to i bez ní.) Zakryjte poklicí, uveďte do varu, snižte teplotu a duste 40 minut nebo do úplného změknutí masa.
Mezitím si v horké vodě rozmíchejte šafrán a nechte ho 15-20 minut máčet.
Do hrnce pak přidejte cizrnu, brambory, šafrán i s vodou, oregano nebo majoránku a kůru a šťávu z pomeranče. Dobře zamíchejte a nechte dusit ještě 25-30 minut nebo až tekutina zhoustne.
Vyndejte bobkové listy a můžete podávat posypané zbytkem petrželky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.