Krémová zelená polévka

Tedy ta je ale fakt zelená. Chápu, že někomu pohled na tuhle polévku nemusí dělat dobře, ale ta chuť, to je něco. S polévkami z jídelen má pramálo společného. Navíc je to výborná jarní vzpruha pro unavené tělo, a to moje tedy je 😉
Mamka mi přinesla pytel čerstvého špenátu, tak jsem zajásala, že budu mít chvíli co vařit, nojo, ale udělala jsem bramborovo- špenátové noky a už zbylo jen trochu na polévku. Ale dohnala jsem to rukolou a chřestem, na kterém teď trochu ujíždím, takže polévky bylo nakonec dost.
Tak pokud jste milovníci zeleného listí a nevadí vám zelený úsměv, pusťte se do ní.

 

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 5 stonků zeleného chřestu
  • 1,2 l vody
  • 140 g čerstvého špenátu
  • 120 g rukoly
  • 1 lžička sušené bazalky+ několik lístků čerstvé
  • 150 ml smetany
  • 2 žloutky
  • olivový olej

 

Postup:

Ve velkém hrnci zpěňte nakrájenou cibulku a přidejte k ní i nakrájené brambory a chřest zbavený dřevnatých konců ( pokud je čerstvý, nemusíte ani loupat). Společně restujte cca 5 minut. Přihoďte nakrájený česnek a po minutce zalijte 1,2 l vody, přidejte sušenou bazalku a vařte do změknutí brambor.
Špenát properte, zbavte přebytečných stonků a pokrájený přidejte do polévky, stejně tak i rukolu. Vhoďte také lístky čerstvé bazalky. Zakryjte hrnec a nechte listí spařit, nebude to trvat moc dlouho. A teď už můžete polévku důkladně rozmixovat. Nakonec vlijte smetanu, chvíli povařte a vhoďte žloutky a nechte chvíli zavařit. Nakonec ještě případně dochuťte solí a muškátem.

Pozn.: smetany můžete použít více, my máme rádi krémové polévky docela husté, takže klidně i 200-250 ml.

 

IMG_20170508_165030-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.