Tedy ta je ale fakt zelená. Chápu, že někomu pohled na tuhle polévku nemusí dělat dobře, ale ta chuť, to je něco. S polévkami z jídelen má pramálo společného. Navíc je to výborná jarní vzpruha pro unavené tělo, a to moje tedy je 😉
Mamka mi přinesla pytel čerstvého špenátu, tak jsem zajásala, že budu mít chvíli co vařit, nojo, ale udělala jsem bramborovo- špenátové noky a už zbylo jen trochu na polévku. Ale dohnala jsem to rukolou a chřestem, na kterém teď trochu ujíždím, takže polévky bylo nakonec dost.
Tak pokud jste milovníci zeleného listí a nevadí vám zelený úsměv, pusťte se do ní.
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 brambory
- 3 stroužky česneku
- 5 stonků zeleného chřestu
- 1,2 l vody
- 140 g čerstvého špenátu
- 120 g rukoly
- 1 lžička sušené bazalky+ několik lístků čerstvé
- 150 ml smetany
- 2 žloutky
- olivový olej
Postup:
Ve velkém hrnci zpěňte nakrájenou cibulku a přidejte k ní i nakrájené brambory a chřest zbavený dřevnatých konců ( pokud je čerstvý, nemusíte ani loupat). Společně restujte cca 5 minut. Přihoďte nakrájený česnek a po minutce zalijte 1,2 l vody, přidejte sušenou bazalku a vařte do změknutí brambor.
Špenát properte, zbavte přebytečných stonků a pokrájený přidejte do polévky, stejně tak i rukolu. Vhoďte také lístky čerstvé bazalky. Zakryjte hrnec a nechte listí spařit, nebude to trvat moc dlouho. A teď už můžete polévku důkladně rozmixovat. Nakonec vlijte smetanu, chvíli povařte a vhoďte žloutky a nechte chvíli zavařit. Nakonec ještě případně dochuťte solí a muškátem.
Pozn.: smetany můžete použít více, my máme rádi krémové polévky docela husté, takže klidně i 200-250 ml.