Kuřecí maso s chorizem a lilkem

Když jsem vařila tohle jídlo poprvé, dělala jsem ho vlastně jen pro sebe. Alenka byla v práci, Amálka měla mít zapečený palačinky s tvarohem, takže jsem si nemusela dělat hlavu s tím, co kdyby to jídlo pálilo. Pálivý jídla totiž nemá ráda, i s pepřem musím velmi opatrně.
Tak jsem byla v klidu a odbíhala od Matýska ( pro nezasvěcené, jedná se o matematiku pro 1.třídu 😉 ) a od písanky tu nakrájet cibuli, tu nakrájet papriku, tu nakrájet lilek. No jako v pohodě i během toho domácího vzdělávání prvňáčka 🙂
K velkému mému překvapení, ale Amálka nakonec palačinky odmítla a pustila se do „mýho“ jídla. Že tam je něco pálivýho jsem ani neříkala, protože jsem čekala, že to pozná hned po prvním soustu. Ovšem nic takovýho nepřišlo. Jediný, co jsem musela odstranit byly olivy. Šmakovala si s každým soustem, snědla všechno i s přídavkem a kdy prý to zase uvařím. No takže tak.
Poprvé jsem to celý jen vařila, ale musím teda konstatovat, že mi pečení vyhovuje víc, ta výsledná konzistence. Kousky zeleniny jsou výraznější, kdežto při vaření vznikne takový „blátíčko“, což ovšem ale taky vůbec není na škodu, protože je to fakt mňamka.
Já to mám ráda jen tak samotný, maso a zelenina, víc není třeba, že jo, ale hodí se k tomu prakticky jakákoliv příloha.
Tak zde je recept, kdyby na vás přišla chuť:

 

Ingredience:

  • 2 ks větších kuřecích prsou
  • 1 menší cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 1 velká červená paprika
  • 1 lilek
  • 80 g choriza
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • černé olivy
  • 1,5 hrnku vody
  • sůl, pepř
  • olivový olej

 

Postup:

Kuřecí prsa omyjte, osušte  a ponechte vcelku. Osolte je a opepřete a na olivovém oleji orestujte pěkně z obou stran. Odložte je do pekáčku, ve kterém se pak budou péct.
Do výpeku vhoďte nakrájené cibulky, po chvilce přihoďte nakrájené chorizo. Nechte chvilku restovat a přidejte na kostičky nakrájenou papriku a lilek a vše společně pár minut restujte. Nakonec přihoďte nasekaný česnek. Osolte, opepřete, přidejte bylinky a cukr. Promíchejte a přidejte protlak. Zarestujte a zalijte vroucí vodou.
Touto směsí přelijte kuřecí prsa v pekáčku, porovnejte, přiklopte víkem a dejte péct do trouby cca na 1h na 180°C.
Po této době by jste měli kuřecí maso natrhat vidličkami. Pak už jen promíchejte, přidejte olivy nakrájené na půlky a dejte ještě na 10 minut do trouby. A je hotovo.

 

Kuřecí maso s chorizem a lilkem_1

 

Kuřecí maso s chorizem a lilkem_2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.