Kuřecí Stroganoff v krémové houbové omáčce

Dostala jsem chuť na houby. Čerstvé si už asi nenasbírám, ale to mi vůbec nevadí, mám v zásobě sušené a jsou docela velké. A přiznám se, že sušené houby mám skoro raději, baví mě ta jejich textura. A v kombinaci s vinnou smetanovou omáčkou jsou dokonalé, alespoň pro mě.

 

Ingredience:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce olivového olje
  • oříšek másla
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku nasekané najemno
  • 30 g sušených hub ( předem namočených)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce oregana nebo majoránky
  • velká špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 100 ml sladké smetany
  • pepř, sůl

 

Postup:

Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky.
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej, vložte kuřecí kousky a nechte zatáhnout, z každé strany cca 3 minuty.
Vyjměte je a dejte stranou.
Do pánve přihoďte máslo a přidejte cibuli, snižte teplotu a za stálého míchání ji smažte cca 5 minut doměkka.
Přidejte česnek a vymačkané houby a restujte dalších 5 minut. Zvyšte teplotu, aby se houby spíše smažily než dusily.
Houby zaprašte moukou a smažte ještě 1-2 minuty. Poté za stálého míchání přilijte pomalu víno a vývar. Přidejte oregano a muškátový oříšek a za občasného míchání povařte cca 10 minut, aby omáčka zhoustla a částečně se odpařila.
Snižte teplotu a vmíchejte hořčici a zakysanou smetanu, promíchejte, přiveďte k varu a přilijte sladkou smetanu. Do pánve vraťte maso a nechte prohřát cca 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte třeba s těstovinami nebo s rýží.

 

IMG_20161001_123122-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.