Jsou sice příšerná vedra, že se snad nikomu dobrovolně nechce stát u plotny. Ale když člověka hodní mlsná a na zahradě posbírá maliny a v lednici je navíc zbytek borůvek, to se pak nedá nic dělat. Koláče s ovocem prostě k létu patří a ty kynuté, no to je prostě klasika. Není to zase taková hrůza, když máte robot, většinu práce za vás stejně udělá on ( já tedy zadělávám ručně a tentokrát mi to dalo dost zabrat). V tom parnu kyne doslova sám a pak už stačí naházet ovoce, drobenku a šup s ním do trouby. I když je horko, koláč jsme krájeli ještě teplý, už jsme prostě nemohli déle čekat, ta omamná vůně vás prostě dostane.
Ingredience:
Na těsto:
- 130 g mouky ( půl na půl celozrnná a polohrubá)
- 75 g cukru
- 1 vejce
- 20 g droždí
- 45 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 65 ml mléka
Na drobenku:
- 1/4 hrnku ( cca 200ml) cukru
- 125 g mouky
- 65 g másla
- 2 vanilkové cukry
- lískové ořechy
- borůvky, maliny
Postup:
Začněte kváskem. Smíchejte droždí, trochu teplého mléka, cukru a mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy prosejte obě mouky, přidejte cukr, vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, mléko a kvásek. Vypracujte hladké těsto, poprašte moukou a dejte cca na 2 hodinky na teplé místo vykynout.
Mezitím si připravte drobenku, smícháním všech ingrediencí.
Ořechy předem opražte, odstraňte slupku ( jde to snadno) a na drobno posekejte.
Když je těsto vykynuté, propracujte ho a vyválejte na požadovaný rozměr. Já jsem použita koláčovou formu o rozměru 26cm, těsto je vyšší , ale můžete klidně použít plech a těsto bude nízké. Na těsto nasázejte ovoce, posypte drobenkou a ořechy. Pokud vám drobenka zbude ( mě ano), tak ji dejte do mrazáku, budete ji mít tak připravenou na příště.
Pečte v troubě na 200°C cca 50 minut.
Pokud použijete ovoce z mrazáku, pamatujte na to, že, pustí vodu a těsto pod ním může být nedopečené, přestože jsou okraje už hnědě. Dobu pečení tak musíte prodloužit.