Makové mléko

Rostlinná mléka dělaná z ořechů určitě znáte. Jejich výroba je nenáročná a velmi snadná. A co takové makové mléko? Znáte? Makové mléko je velmi oblíbené kvůli vysokému obsahu vápníku, jelikož obsah je cca 200 mg na 100 ml. Má velmi specifickou chuť. Komu natur chuť nesedí, může si ho přisladit třeba javorovým sirupem, ovonět vanilkou, záleží opravdu jen na vás a vaší chuti.
Využití má široké, hodí se na přípravu ovesné, jáhlové nebo pohankové kaše, na pečení místo běžného mléka. Určitě stojí za vyzkoušení, pro vegany je to bezesporu nepostradatelná složka stravy.

 

ingredience:

  • 100 g máku
  • 900-1000 ml vody

 

postup:

Mák použijte nejlépe mletý, ale pokud nemáte, použijte celý (tak to dělám jí). Smíchejte ho s vodou a nechte přes noc namáčet ( mletý stačí cca 3-4 hodiny). Následně ho cca 3 minuty mixujte v mixéru a pak přeceďte. Použijte ideálně plátýnko, ale pokud vám nevadí hrubší usazeniny postačí cedník. A to je vše.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.