Medové perníčky s kokosovým olejem

Pečení cukroví miluju. Těším se na to každý rok. Letos to mám ale úplně jinak. Vůbec mě to nebaví, do ničeho se mi nechce, vlastně ani stále nemám vybrané druhy, které upeču. Za to jsem se ale pustila do pečení perníčku, které jsem nepekla několik let. Ale jelikož se zapojila i Amálka, kterou to nesmírně baví, tak nám to šlo do ruky.
Místo klasického tuku  ( Hera) jsem použila kokosový olej, část pšeničné mouky nahradila pohankovou a chuť byla jedna báseň. Jsou tak dobré, že mě čeká další várka, neboť už jich moc nezbylo. A navíc jsou hned měkké, takže pokud se rozhodnete je péct až ted´, žádný problém s uležením.

 

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 140 g třtinového moučkového cukru
  • 2-3 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • 75 g kokosového oleje
  • 2-3 vejce
  • 2 lžíce medu
  • vejce na potření

 

Postup:

Kokosový olej se vetšinou prodává ve formě ztuženého tuku, takže ho nechte při pokojové teplotě změknout, pak se s ním bude dobře pracovat.
Smíchejte obě mouky, cukr, sodu a koření, promíchejte a přidejte kokosový olej. Zpracujte těsto, do kterého přidejte postupně vejce. Dle mouky vám mohou postačit 2. Pak přidejte med a pořádně těsto propracujte. Zabalte ho do fólie a ideálně do druhého dne ho nechte odpočinout.
Uleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrajujte perníčky. Pečte na 175°C do zhnědnutí, hlídejte bedlivě, jsou hotové velmi rychle. Po vyndání z trouby je ihned potřete rozšlehaným vejcem. A nakonec ozdobte dle vaší fantazie.

 

IMG_20161208_092333-1

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.