Víkend se sice blíží, ale bábovka, to je taková klasika, která se nikdy neomrzí, vždycky sklidí úspěch a udělat si ji můžete úplně kdykoliv. Třeba i v pátek.
A mramorovou, tu já mám nejraději.
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 130 ml mléka
- 25 ml rumu
- 3 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 180 g oleje
- sůl
- 2 lžíce kakaa
- hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Troubu si předehřejte na 180°C.
Oddělte žloutky o bílků. Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej. Přilijte mléko a rum, vmíchejte prosátou mouku s kypříkem a špetkou soli. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a přidejte do těsta. 1/3 těsta si dejte stranou a přidejte do ní 2 lžíce kakaa. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijte polovinu světlého těsta, pak nalijte kakaové a nakonec zbytek světlého. Vidličkou nebo nožem projeďte několikrát dokola skrz těsto, vytvoříte tak mramorování.
Pečte ve vyhřáté troubě cca 45 minut.