Nejen nedělní bábovka

Víkend se sice blíží, ale bábovka, to je taková klasika, která se nikdy neomrzí, vždycky sklidí úspěch a udělat si ji můžete úplně kdykoliv. Třeba i v pátek.
A mramorovou, tu já mám nejraději.

 

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 130 ml mléka
  • 25 ml rumu
  • 3 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 180 g oleje
  • sůl
  • 2 lžíce kakaa
  • hrubá mouka na vysypání formy

 
Postup:

Troubu si předehřejte na 180°C.
Oddělte žloutky o bílků. Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej. Přilijte mléko a rum, vmíchejte prosátou mouku s kypříkem a špetkou soli. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a přidejte do těsta. 1/3 těsta si dejte stranou a přidejte do ní 2 lžíce kakaa. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijte polovinu světlého těsta, pak nalijte kakaové a nakonec zbytek světlého. Vidličkou nebo nožem projeďte několikrát dokola skrz těsto, vytvoříte tak mramorování.
Pečte ve vyhřáté troubě cca 45 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.