Ostružinovo-tvarohový koláč

Koláče z křehkého těsta jsou jedny z nejlepších a u nás nejoblíbenějších. Obměňovat a naplňovat je můžete čím chcete. A já stále ještě nacházím poslední zbytky loňské úrody ostružin. A ty letošní budou co nevidět, tak ty zásoby musím vyklidit.
A takovýhle koláč se může hodit třeba i jako sladké zakončení školního roku 🙂

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 50 ml ledové vody

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • trochu mléka na zředění
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
  • citrónová kůra
  • 150 g ostružin

Navrch:

  • 1 zakysaná smetana
  • moučkový cukr

 

Postup:

Všechny ingredience na těsto smíchejte a rychle vypracujte hladkou hmotu, studenou vodu přilévejte postupně. Těsto pak zabalte do potravinářské folie a dejte min. na 30 minut do lednice.
Předehřejte troubou na 180 °C.
Těsto vyndejte z lednice, vyválejte do velikosti formy a pomocí válečku ho přeneste do formy. Těsto propíchejte vidličkou a předpečte asi 8-10 minut. Nechte zchladnout
Na náplň vyšlehejte tvaroh, zřeďte mlékem je-li moc hustý, přidejte žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšlehejte zvlášť a lehce gumovou stěrkou zamíchejte do tvarohové směsi. Nakonec přidejte nastrouhanou citronovou kůru a ostružiny.
Tvarohovou směs nalijte na předpečený korpus a pečte cca 35 minut nebo až povrch zezlátne. Koláč vyndejte, nechte chvíli stát a nakonec ještě horký vršek potřete oslazenou zakysanou smetanou.

 

P1560440-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.