Pečený bůček

Pečený bůček ala Momofuku. Bůček, ze kterého jsem vám stačila představit zatím jen tu dokonalou pomazánku. Ten nejlepší bůček jaký jsem kdy jedla. Jeho úprava je přitom tak jednoduchá. No možná právě proto, nejjednodušší věci bývají většinou ty nejlepší.
Plátky bůčku by se měly podávat s bochánky v páře, omáčkou hoisin, jarní cibulkou, plátky nakládaných okurek a ostrou omáčkou Sriracha, tedy dle původního receptu Davida Changa. Ale můžete si ho dát klidně jen tak s chlebem. Vyzkoušejte a uvidíte, že vás tato úprava dostane.

 

Ingredience:

  • cca 1 kg vepřového bůčku
  • 5 lžic soli
  • 5 lžic cukru

 

Postup:

Z bůčku odstraňte kůži a případné kosti ( já kosti nechala a bylo to ok, kůži jsem použila jako „podložku“ pod maso).
Maso naskládejte do pekáčku, ve kterém se bude péct. Smíchejte cukr a sůl v poměru 1:1 a vmasírujte ji ze všech stran do masa. Zbytek sesypte.
Pekáček překryjte potravinářskou folií a a uložte na 6 až 24 hodin do chladu marinovat. Kvůli možnému rozdílu chuti výsledného masa jsem zkusila čas marinování 6 h a pak 16 h. Výsledek byl takový, že maso marinované 16 h mělo mnohem intenzivnější chuť a bylo slanější.
Takže ať už zvolíte jakoukoliv dobu marinování, slijte nejprve veškerou vodu, kterou naložené maso pustilo, můžete zbavit i maso krystalů soli a cukru, ale není to nutné.
Bůček pečte na 230°C cca 1 hodinu, pak troubu ztlumte na 120°C a pečte dalších 75 minut. Pokud máte bůček hodně tučný, není třeba ho podlévat, ale raději ho bedlivě hlídejte, hlavně tu první hodinu. Já ho raději podlévám trochou vody.
Hotový bůček, krásně zlatavý se bude za tepla hodně špatně krájet, bude se vám doslova trhat. Když ho necháte vychladit, krájet půjde snadno.
A když k pečenému masu přihodíte ještě česnek, budete mít ve finále doslova delikatesu.

 

 

 

P1560391-1

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.