Pohankový chléb

Dnešní první počin pečení chleba. A zkouška dopadla celkem obstojně. Když nemáte zrovna moc času, ani v zásobě připravený kvásek, ale máte chuť na domácí chleba, stačí smíchat pár ingrediencí, nechat chvilku kynout a chleba je na světě. Příště přidat ještě pár semínek a bude na jedničku.

 

Ingredience:

  • 200 g pohankové mouky
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 7 g instantního droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • kmín

 

Postup:

V míse promíchejte všechny mouky, přidejte lžičku soli a droždí. Vmíchejte olivový olej a teplou vodu. Zamíchejte, vyklopte na vál a rukama zpracujte pružné nelepivé těsto. Zformuje do bochánku, uložte do ošatky a dejte kynout na 1,5h.
Troubu předehřejte na 230°C. Po vykynutí těsto vyklopte na plech s pečícím papírem, nožem udělejte na střed kříž, potřete olivovým olejem, posypejte kmínem a dejte péct do vyhřáté trouby přikryté alobalem. Po půl hodině pečení alobal sejměte a 15 minut dopečte bez něj.

 

P1540850-1

 

 

P1540859-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.