Polévka a pomazánka z pečené zeleniny

Zimu mám fakt ráda. Mám na ní ráda úplně všechno. Miluju balit se do kabátů a motat se do šál a vrstvit a vrstvit oblečení. A pak se zase ohřívat u kamen, popíjet svařák nebo punč. Miluju hlavně tu bílou (no kdo ne), kdy je všechno tak krásně bílé a čisté, kdy jsou větvičky stromů potažené jinovatkou, sníh křupe pod nohama, to je taková nádhera. No jo, ale teď nastalo období šedivé, špinavé a to nemám ráda ani trochu. A začnou mi chybět barvy…
Na nákup kytek nebyl čas, ty by pomohly zaručeně, takže mi nakonec pomohla má oblíbená barevná zeleninka 🙂 A ta mi zvedla náladu. Smíchala jsem, co jsem měla zrovna po ruce, přidala nějaké ty bylinky a koření a bezmyšlenkovitě ji šoupla do trouby ke chlebu, který se zrovna také pekl. Nakonec jsem z části udělala pomazánku, ta se vždycky hodí a ze zbytku polévku, což bylo úplně nejlepší. Protože barva, která na mě sálala z talíře, byla fakt povznášející.

 

Ingredience:

  • 1 velká červená řepa
  • 2 mrkve
  • 1/2 velké petržele
  • 1/4 celeru
  • 2 červené cibule
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/2 lžičky koření pěti vůní
  • 2 bobkové listy
  • olivový olej

 

Na polévku:

  • pečená zelenina
  • zeleninový vývar
  • smetana
  • sůl

 

Na pomazánku:

  • pečená zelenina
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 2 lžičky křenu
  • 120 g žervé
  • sůl, pepř

 

postup:

Troubu předehřejte na 220°C.
Všechnu zeleninu pokrájejte na větší kusy a smíchejte s kořením a bylinkami, zalijte olejem a dobře promíchejte.
Rozprostřete ji na pekáč s pečícím papírem a dejte péct do změknutí, což je cca 45 minut. Během pečení občas promíchejte.
A pak máte několik možností. Sníst jí rovnou z pekáče nebo pokračovat dle mého vzoru 😉

Na polévku:

Vezměte polovinu pečené zeleniny, zalijte horkým zeleninovým vývarem a dobře rozmixujte ponorným mixérem. Přilévejte postupně až do požadované hustoty polévky. Dle potřeby zjemněte polévku smetanou a osolte.
Na talíři posypte černým sezamem, opraženými dýňovými semínky a opraženým kokosem.

Na pomazánku:

Zbylou zeleninu rozmixujte dohladka, zakápněte citronovou šťávou, přidejte křen, osolte a opepřete, přidejte žervé a všechno společně dobře promíchejte. Mažte nejlépe na domácí chleba a ozdobte třeba salátkem, sušeným rajčetem a černou olivou.

PS: mí „návštěvníci“, kteří pomazánku testovali nemohli poznat, z čeho vlastně je a typovali, že se jedná o sušená rajčata. Tak schválně, co bude připomínat vám.

 

IMG_20170203_160054-1

 

IMG_20170203_170122-1

 

IMG_20170204_155232-1

 

IMG_20170204_155437-1

 

IMG_20170206_120125-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.