Na pórkovou polévku mám chuť už děsně dlouho. Tak dlouho jsme ji neměly a to jsem ji dělala docela často. No jo, ale od dob, kdy jsem Amálce dělala příkrmy a vařila všechny možné polívky už jsou dávno pryč a já zjišťuju, že některé oblíbené recepty tak trochu vytěsňují ty nové a to je škoda. Pórková byla u nás vždycky jedna z nejoblíbenějších polívek.
Dělám ji v různých modifikacích, nejčastěji dle momentální nálady a dle stavu surovin doma, ale ono toho do ní zase tolik nepřijde, takže je to dost jednoduchý 😉 Tahle je zahuštěná krupkami a vločkami, téměř bez práce a hotová v cuku letu. Důležité jsou ale ty bylinky, které dají polívce tu správnou vůni a šmak 😉
Ingredience:
- bílá část pórku ( cca 15 cm)
- 3 menší brambory
- 1/2 lžičky sušené celerové natě
- 1/2 lžičky sušeného libečku
- 1 hrst ovesných vloček
- 2 hrstky ječných krupek
- 1 l vody nebo zeleninového výbaru
- sůl
- olivový olej
Postup:
Pórek nakrájejte na nudličky a orestujte na kapce olivového oleje, případně chcete-li a nejste vegan můžete použít máslo.
Brambory nakrájejte na kostičky a přihoďte k pórku, přisypte celer a libeček, vhoďte vločky a krupky, osolte a zalejte vodou. Vařte do změknutí. Nakonec zeleninu rozšťouchejte šťouchadlem na brambory a na talíři posypejte majoránkou.