Quiche s čevenou řepou a fetou

Když se řekne červená řepa, vybaví se mi v první řadě ta sterilizovaná, která se ve školních jídelnách podávala na střídačku s hlávkovým salátem plným písku a mušek a pak samozřejmě boršč. Brrr…
Dneska už je naštěstí všechno jinak a způsobů na přípravu této zeleniny existuje nepřeberné množství. Já z ní dělám třeba rizoto, pomazánku, humus, polévku…dnes je ale na řadě quiche.
Ten já mám ráda v jakékoliv podobě. Například quiche lorraine to je prostě klasika, která nezklame a chutná takřka vždycky. No ale pokud máte chuť na něco o trochu pikantnějšího a chcete vyzkoušet něco nového, neváhejte a vyzkoušejte quiche právě s řepou. Tu pikantnost, jemnou kyselost jí dodává balzamiko. Pokud si s ním nejste jisti, dejte ho o trochu méně a přidejte více vody. Přidávám i o trochu více cukru. Řepu na tenhle quiche používám předvařenou, krátím si tak čas přípravy. Smetanu používám do quichů většinou zakysanou a nejinak je tomu i v tomto případě. Tymiánu se dává docela dost, tedy alespoň na můj vkus a v chuti je poměrně dominantní. Celkový „výraz“ quiche pak doladí a zjemní právě horní vrstva smetany a sýru. No věřte, že je u jednoho kousku nezůstanete.

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 60 ml studené vody
  • sůl

Na náplň:

  • 3 menší řepy ( cca 400 g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 šálku balzamika ( cca 100 ml)
  • 2 lžičky tymiánu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • sůl, pepř
  • 150 g fety
  • 2 vejce
  • 150 ml smetany

 

Postup:

Těsto si připravte min. hodinu předem. Smíchejte mouku s máslem a vytvořte drobenku, do které přidejte sůl a vodu, zpracujte v kompaktní, hladké těsto a uložte ho do lednice odpočinout.

Mezitím si připravte náplň. Cibuli nakrájenou na plátky spolu s 1 lžičkou soli zpěňte na oleji, cca 8 minut. Pak přidejte nastrouhanou řepu, tymián, pepř, balzamiko, česnek nakrájený na plátky a cca 1/2 šálku vody a společně vařte 15 minut. Nechte zchladnout.

Těsto na korpus vyválejte a přeneste do formy, na několika místech ho propíchejte a zatěžte fazolemi, pečte 10 minut na 180°C, pak fazole sundejte a pečte dalších 5 minut. Nechte zchladnout.

Vejce rozmíchejte ve smetaně, trochu osolte, sýr rozmačkejte vidličkou a připravte si ještě snítky čerstvého tymiánu.

na vychladlý předpečený korpus naneste řepnou směs, posypte sýrem a zalijte smetanou, ozdobte tymiánem a pečte cca 35 minut při 180°C.

Chutná teplý i studený a nejlépe se sklenicí chlazeného pivka 😉

 

IMG_20170701_100024-1

 

IMG_20170701_100128-1

 

IMG_20170701_100141-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.