Mám moc ráda nahořklé saláty, římský salát je ze salátů asi můj nejoblíbenější.
A co teprve taková čekanka. Její listy jsou příjemně křupavé, mírně nahořklé.
Čekanka je i hodně bohatá na vitamíny, krom vitamínu C obsahuje vitamin B a minerální látky, vlákninu a hořčiny ( ty stimulují činnost jater, žlučníku a střev). Z prvků pak obsahuje draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď. Čekanku tvoří z 94 % voda, proteiny 1 % (u zeleniny významné množství). Sacharidy netvoří ani 1 % a tuky v čekance skoro nejsou (0,1 %). No není to zelenina snů?
Dá se jíst nejen syrová, ale chutná i dušená nebo zapečená.
Nahořklé saláty ráda doplňuju něčím sladkým, skvělé je třeba hroznové víno.
V tomto salátu jsem ale použila pomeranč a použila jsem ho i do zálivky a osladila čekankovým sirupem. A to je přímo superpotravina!
Čekankový sirup je sladidlo vyrobené z kořene čekanky. Vyniká mimořádně vysokým obsahem prospěšné vlákniny, podporuje množení prospěšných bakterií. Jelikož naše imunita sídlí právě ve střevech, má bakteriální osídlení a správné trávení zásadní vliv na celkovou obranyschopnost organismu. Má nízkým glykemickým indexem, na rozdíl o běžného cukru. Čekanka navíc působí protizánětlivě, detoxikuje organismus a zabraňuje vzniku ledvinových a močových kamenů. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata.
Čekankový sirup můžete použít ke slazení teplých i studených nápojů a pokrmů.
Má zcela unikátní vlastnost – sirup je schopen částečně nahradit i pokrmový tuk!
Čekankový sirup neničí zubní sklovinu a dokonce snižuje riziko zubního kazu. Vhodný je také při velké fyzické aktivitě, neboť tělu dodá okamžitou energii, ale bez zatížení jater nebo ledvin.
A další fantastickou zeleninou v salátu je fenykl. Má nasládlou, anýzovou chuť. Opět je to zelenina s vysokým množstvím vlákniny, vitamínu A a C, vitamínů skupiny B, železa a draslíku. Pomáhá při trávení, při únavě, má močopudné účinky a usnadňuje také odkašlávání.
V kuchyni ho lze konzumovat za studena, ale třeba také vařený, gratinovaný nebo grilovaný.
Po zimě je třeba do těla doplnit co nejvíce vitamínů a tenhle salát je jimi přímo nabitý.
Ingredience pro 1 osobu:
- 1 čekankový puk
- 1/4 fenyklu
- 2 listy římského salátu
- 1/2 velkého pomeranče nebo 1 malý
- klíčky mungo
zálivka:
- kůra a šťáva z 1 středně velkého pomeranče
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžičky čekankového sirupu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- himalájská sůl, pepř
2 vejce vařená natvrdo
Postup:
Dejte si vařit vejce. Já mám osvědčený a spolehlivý tip jak uvařit vajec natvrdo. Vejde dejte do rendlíku s vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte 1 minutu, pak sporák vypněte, přiklopte pokličkou a nechte stát 10 minut. Vejce slijte a dejte do studené vody než je začnete loupat.
Salát, fenykl i čekanku opláchněte, osušte a nakrájejte na drobnější nudličky ( obzvlášť fenykl nakrájejte na tenké proužky). Pomeranč nafiletujte tak, aby zůstal bez slupky.
Zálivku připravte smícháním všech ingrediencí.
Zálivku nalejte na připravenou zeleninu, navrch naskládejte kousky pomeranče, nakrájená vejce a posypte klíčky munga.