Šalvějové pesto

Šalvějové pesto je velmi jednoduché, rychlé a pokud máte velkou úrody je to skvělé řešení jak si šalvěj uchovat na zimu.
Množství uváděných ingrediencí je orientační, takže ho můžete upravit dle své chuti.
Sýr do pesta jsem zvolila čedar ( ten je u nás totiž stále ve velké zásobě) , vy ale můžete samozřejmě použít parmazán, pecorino nebo jiný sýr tohoto typu. Stejně tak vlašské ořechy můžete nahradit piniovými, kešu nebo mandlemi.

 

Ingredience:

  • pořádnou hrst lístků šalvěje
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 velké stroužky česneku
  • 50 g čedaru
  • sůl, pepř
  • olivový olej

 

Postup:

Lístky šalvěje nakrájejte na menší kousky, dejte společně s ostatními surovinami do mixéru a mixujte dohladka. Olej přidávejte dle potřeby do požadované konzistence. Uskladněte v dobře umyté skleničce nejlépe v lednici.

Ideálně se pesto dělá v hmoždíři, protože tak chutná nejlépe, ostří mixéru zahříváním jeho chuť mění. Ale listy šalvěje jsou přece jen tužší než třeba listy bazalky, a tudíž já volím pro tentokrát raději mixér.

 

šalvějové pesto-1

 

šalvějové pesto-2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.