Sametový čokoládový panna cotta pie

 Tenhle sametově jemný pie, to je dokonalé spojení čokolády a pana cotty. Božská kombinace. Panna cotta je skvělá v jakékoliv podobě. A koláč pěkně vychlazený se báječně hodí do teplejších dnů, které nás už snad brzy čekají.

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka jedlé sody

Na náplň:

  • 3 smetany ke šlehání
  • 100 g kvalitní čokolády
  • 110 g moučkového cukru
  • 1 balení plátkové želatiny
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • hoblinky čokolády, ovoce

 

Postup:

Všechny ingredience na těsto smíchejte a vypracujte hladkou hmotu, kterou pak zabalte do potravinářské folie a dejte na 30 minut do lednice.
Předehřejte troubou na 180 °C.
Formu na dort o prům. 24 cm vyložte pečícím papírem. Těsto vyndejte z lednice, vyválejte do tvaru formy ( i boky) a uložte na papír. Těsto propíchejte vidličkou. Pečte asi 15 minut.
Na náplň si nejprve dejte nabobtnat želatinu do studené vody. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. V míse smíchejte 1 smetanu, cukr, rozpuštěnou čokoládu a vanilku. Zbylou smetanu zahřejte na mírném ohni a před bodem varu ji odstavte. Vmíchejte vymačkanou želatinu a dobře promíchejte. Pak přidejte smetanu s čokoládou.
Nechte vychladnout a jemně vyšlehejte mixérem. Vylijte na upečené těsto a dejte ztuhnout na několik hodin do lednice.
Vršek dortu můžete posypat čokoládovými hoblinami a ozdobit ovocem.

Kdyby se vám stalo, že při pečení korpusu boky klesnou a nebudou dostatečně vysoké, nezoufejte. Nalijte náplň na korpus, jen co se vejde a zbytek nalijte do formiček třeba na muffiny, nechte ztuhnout a budete mít nejen výtečný koláč, ale také čokoládovou panna cottu.

 

P1550609-1

 

 

P1550639-1

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.