Skořicová tapioca s medovým pomerančem

Tapoica, v poslední době velmi oblíbená luštěnina. Jedná se vlastně o škrob, který se získává k kořene manioku. Maniok je rostlina původem z Jižní Ameriky a Západní Indie. Jeho silné, vláknité kořeny jsou používány v různých formách: jako škrob na prádlo, k výrobě léků, jako mouka do pečiva či surovina k výrobě piva a jiných nápojů, a samozřejmě k výrobě tapioca pudinku. Tapioca je vhodná i k zahuštění polévek nebo omáček. Jedná se o prastarou surovinu, kterou údajně používali už Mayové. Navíc neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Na pudink z tapioky můžete použít mléko dle vaší chuti, rostlinné kokosové, mandlové nebo klasické kravské nebo klidně vodu. Uvedené množství je pouze orientační, vařte tapiocu ale pozvolna, mléko by jste pak museli neustále dolévat. Tapioka není nijak zvlášť chuťové výrazná, doplňte ji tedy výraznějším ovocem.
A kde tapiocu koupit? Určitě ji seženete na internetu nebo ji zaručeně mají v Sapě. Prodává se ve formě perel různých velikostí. Na pudink se doporučují spíše menší, ale to bych nebyla já, takže já ho dělám z těch větších. Vyzkoušejte a uvidíte, co vyhovuje vám 😉

 

Ingredience:

  • 100 g tapiocových perel
  • cca 400 ml mléka
  • necelé 1/2 lžičky skořice
  • 1 třtinový vanilkový cukr

Na pomeranče:

  • 2 pomeranče
  • 1 svitek skořice
  • 1 badyán
  • 1 lžíce medu

 

Postup:

Tapiocu namočte do vody tak jako klasické luštěniny. Ideálně večer pokud chcete pudink k snídani. Ale zkoušela jsem pudink vařit i po třech hodinách namáčení a také to stačilo.
Druhý den slijte přebytečnou vodu, nalijte mléko a dejte vařit. Přidejte cukr a skořici a na mírném ohni vařte do změknutí tapiocy. Že je hotová poznáte, že tak nějak zprůhlední.
Skvěle chutná ještě teplá, ale i jako chlazená. Podávejte s oblíbeným ovocem. Spíše výraznějším.

Na medové pomeranče:
pomeranče zbavte slupky a také bílé blány. Nakrájený na kousky dejte do rendlíku, přidejte skořici, badyán a nechte povařit, oslaďte medem a dejte na tapiocu. Hotový pudink pak ještě můžete ozdobit strouhaným kokosem.

 

IMG_20170118_113243-1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.