Špaldový kynutý koláč s blumami

Po návratu z jogového víkendu ( mimochodem mého úplně prvního  na mě doma čekal košík blum. Přiznám se, že zas tak velkou radost jsem z toho neměla, protože i když jsem o víkendu vůbec nevařila a tudíž absťák už se dostavoval, byla jsem ale tak unavená, že jsem náladu něco z nich dělat prostě neměla. A tak jsem si je nechala na druhý den. Jenomže. Blumy byly spadané a půlka jich už byla mírně řečeno nepoužitelná, takže zbytek vyšel akorát na koláč. Amálka se opět vrhla do mé asistence, fakt ji to baví, tuhle dokonce sama udělala křehké těsto! Takže mám super pomocnici. Jenomže „umíchat“ kynuté těsto ( hnětu ho ručně) prostě nezvládla, tak z toho byla trochu smutná. Nicméně zapózovala alespoň u focení, sypala cukr a taky fotila, to ji baví taky moooc 🙂

 

Ingredience:

  • 500 g špaldové mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 30 g droždí
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • citrónová kůra s 1 chemicky neošetřeného citronu
  • blumy

Na drobenku:

  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce másla

 

Postup:

Začněte kváskem. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky, dobře rozmíchejte a nechte na teplém místě vykynout.
Do zbytku mléka dejte rozpustit máslo. Ve velké míse smíchejte mouku a oběma cukry, přidejte žloutky, citronovou kůru, špetku soli, kvásek a zchladlé mléko s máslem. Vypracujte vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
Pekáč, plech nebo jinou pečící formu vymažte máslem a vykynuté těsto do ní „rozprostřete“, poklaďte půlkami blum a zasypte drobenkou, kterou jste si připravili smícháním mouky, cukru a másla.
Pečte v předehřáté troubě na 175°C cca 35 minut.

 

P1570208-1

 

P1570200-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.