Super tenký švestkový koláč s ořechovou drobenkou

 Švestky, ty naše domácí, konečně dozrávají, těším se ně vždycky celý rok. Švestkové knedlíky, ty jsem ještě ani nestačila nafotit, stejně tak povidla bez míchání a třeba švestkovou nutellu, kterou jsem objevila, a která nám velmi zachutnala. Recepty snad brzo doplním. Takže pro dnešek je tu tento super tenký koláč, ne úplně klasický, ale opravdu křehký švestkový koláč. Formu použijte spíše menší, pokud vám těsto nepůjde vyválet, stačí ho jen vytlačit do formy. Můžete také klidně přidat více švestek, ořechy vyměnit za mandle a koláč bude zase trochu jiný.

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 150 g hladké nebo celozrnné mouky
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžička smetany
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 250 g švestek
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • půl lžičky skořice
  • ostružiny

Na drobenku:

  • 50 g celozrnné mouky
  • 40 g másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 3 lžíce vlašských ořechů nahrubo posekaných

 

Postup:

Smíchejte mouku s máslem, propracujte a přidejte žloutek, sirup, vanilku, sůl a smetanu. Rychle zpracujte a těsto zabalené do potravinářské fólie dejte na 30 minut odpočinout do ledice. 
Mezitím si připravte náplň. Švestky vypeckujte, nakrájejte na menší kousky a přendejte do rendlíku. Přilijte sirup a skořici a chvíli je zahřívejte.
Troubu předehřejte na 170 °C.
Přísady na drobenku dobře smíchejte. Koláčovou formu vyložte rozváleným těstem, propíchejte a předpečte cca 10 minut. Na předpečený korpus navršte podušené švestky, přidejte ostružiny, posypte drobenkou a pečte dalších cca 30 minut nebo dozlatova.

 

P1570815-1

 

P1570828-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.