Tuňákový quiche

 Co se tak obvykle nebo nejčastěji dělá s tuňákem v oleji?  Do salátu? Pomazánka? Možná na těstoviny nebo omáčka na telecí. Nikdy jsem nad tím moc nepřemýšlela, proč taky že jo.  Ale jednoho jsem měla doma a přemýšlela, co s ním udělám, protože na nic z výše uvedeného jsem neměla chuť.
Tak mě napadlo, že možná quiche by nebyl špatný. A fakt nebyl. Naopak, tuňákový quiche zařazuju do velmi oblíbených. Obvykle se quiche dá jíst jak teplý, tak studený, ovšem tenhle doporučuju určitě spíš teplejší, když je čerstvý, je tam skvěle cítit ta jemná krémová vrstva a korpus krásně křupe. Mňam!

 

Ingredience:

Na korpus:

  • 120 g špaldové mouky
  • 180 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • cca 100 ml vody
  • sůl

Na náplň:

  • olivový olej
  • 4 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 125 g tuňáka v oleji
  • 3 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • 100 g goudy
  • 50 g krémového sýra
  • špetka muškátového květu
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř

 

Postup:

Začněte těstem. Obě mouky smíchejte, osolte, přidejte nastrouhané máslo a zpracujte. Přilejte pak vodu a vypracujte hladké pružné těsto. Dejte ho na hodinku odležet do lednice.
Na náplň: cibulky nakrájejte na půlkolečka a osmahněte na troše oleje než zesklovatí a mírně zezlátne, ke konci pak přihoďte i česnek a trochu osolte. Dejte vychladit.
Tuňáka nechte okapat. Vajíčka rozšlehejte metličkou ve smetaně, osolte, přidejte muškát a pepř a nakrájený koriandr dle chuti.
Odležené těsto vyválejte na velikost formy ( není třeba ji vymazávat, těsto je dost tučné), vytvarujte ho a na několika místech ho propíchejte vidličkou. Navrch dejte pečící papír a ne něj fazole nebo hrách na zatížení.
Těsto předpečte v předehřáté troubě na 180°C cca 10 minut. Pak nechte zchladnout.
Vychladný korpus potřete krémovým sýrem, pak naneste rovnoměrně cibuli s česnekem, další vrstvou je tuňák, vše zasypejte nastrouhaným sýrem a zalejte vaječnou smetanou.
Pečte cca 35 minut na 175°C dozlatova.

 

P_20180205_144100-1

 

P_20180205_144147-1

 

P_20180205_144747-1

 

P_20180205_144837-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.