Víkend se blíží. Možná taky hledáte nějakou inspiraci na sladké pečení. U nás se mimochodem peče nejen o víkendu 😉
Na tvarohovou bábovku jsem nikdy moc nebyla. Moje babička ji dělávala, jídávala jsem jí u ní jako malá holka a připadala mi vždycky děsně tuhá a já měla pocit, že se každým soustem zadusím ( proto nemám ráda ani bublaninu, ta je na mě zase hrozně suchá, brr).
Ale nikdy neříkej nikdy. Alenka miluje sladké, takže peču docela často, prý, aby bylo ke kafi a hlavně ráno ke snídani. No tak došlo i na tvarohovou bábovku.
Měla jsem doma zbytek tvarohu, trochu šlehačky, másla moc ne, za to kokosový olej, no a citron, kde je tvaroh, tam prostě nesmí chybět …no připadala jsem si tak trochu jako pejsek a kočička, když pekli dort. No ale výsledek se vydařil, ba co víc, bábovka mi nezaskočila v krku 😉 A i druhý den je vláčná a měkkoučká 🙂 Déle nám bohužel nevydržela 😉
Ingredience:
- 4 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
- 160 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 100 ml šlehačky
- 90 g změklého másla
- 80 ml kokosového oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- šťáva a kůra s poloviny chemicky neošetřeného citronu
- dle chuti rozinky ( předem namočené v horké vodě)
Postup:
Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu zapněte na 175°C.
Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte z nich tuhý sníh.
V jiné míse utřete vejce s třtinovým i vanilkový cukrem, přidejte tvaroh, šlehačku, změklé máslo, kokosový olej a vše společně šlehejte. Postupně přisypávejte mouku s kypřícím práškem. Přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, dle potřeby rozinky a dobře promíchejte. Pak už jen zlehka zapracujte sníh z bílků a těsto přelijte do připravené formy.
Vložte do trouby a pečte cca 40 minut, upečení zkontrolujte špejlí. Bábovku nejprve nechte chladnout ve formě, pak ji z formy vyjměte a nechte vychladnout na mřížce úplně.