Vepřová žebírka po jižansku

 Pečená vepřová žebírka prostě miluju. Ale musí být opravdu dobře vychucená, ne suchá a ne přeslazená. Už jsem jich po svých výletech po restauracích ochutnala docela dost a recept na ty domácí ne a ne najít takový, u kterého bych si řekla, jo to je ono. A pak jsem náhodou na stránkách chcidoameriky narazila na tenhle recept. A hodně mě překvapil. Mám ráda neobvyklé kombinace a péct žebírka jen na octu tedy pro mě neobvyklé je dost.
Já vynechala jablečný ocet a použila pouze ocet z červeného vína a místo kečupu protlak, ale výsledek byl i tak alespoň pro mě úchvatný.
A proč zrovna po jižansku? Je to druh přípravy, který je velmi oblíbený především ve státech na jihu USA.
A musím poznamenat, že tahle marináda není skvělá pouze na žebírka. Trochu mi jí zbylo a tak jsem jí natřela na kolečka nakrájené rostlinné uzeniny, které jsem pak pekla v troubě. A výsledek byl super!

 

Ingredience:

  • 900 g menších vepřových žebírek
  • 200 ml vody
  • 40 ml octu z červeného vína
  • 120 ml kečupu ( nebo 3 lžíce protlaku)
  • 60 ml jablečného octa
  • 40 ml worcesterové omáčky
  • 30 ml hořčice
  • 30 g másla
  • 50 g hnědého cukru
  • 3 ml chilli omáčky
  • trocha soli

 

Postup:

Nejdřív si předehřejte troubu na cca 180 °C. Žebírka naskládejte do dvou hlubších, menších pekáčů.
V míse spolu smíchejte zhruba polovinu (tedy asi 100 ml) vody a ocet z červeného vína. Tuto směs následně přelijte přes žebírka, zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Tak v polovině pečení žebírka polijte šťávou, kterou pustily.
Ve středně velké pánvičce smíchejte kečup, vodu, jablečný ocet, worcesterovou omáčku, hořčici, máslo, cukr, chilli omáčku a sůl a přiveďte to k varu. Poté stáhněte plamen na minimum, pánvičku přikryjte pokličkou a nechte ji na mírném ohni ještě asi hodinku.
Předehřejte si gril, pokud používáte ten elektronický, tak tak na střední oheň.
Žebírka přesuňte z trouby na gril a tam je nechte ještě takových 15 minut, nezapomeňte je zhruba v polovině otočit. Poté je řádně potřete omáčkou z pánvičky, pečte asi 8 minut, pak je otočte, znova potřete a pečte ještě těch zhruba 8 minut.

 

P1560859-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.