Tak jednoduchý a přitom tak dobrý. Připomínající stále čas vánoční, vůně košíčků při pečení je totiž opravdu omamná.
Vyzkoušela jsem hotovou „marmeládu“ (objevila jsem ji v M&S), kombinace ovoce, koření, alkoholu a zkvašeného jablečného moštu mě zlákala. A udělala jsem dobře. Její chuť je vynikající.
Tuhle rychlovku oceníte obzvlášť, když se objeví nečekaná návštěva nebo prostě máte chuť na něco dobrého téměř hned.
Stačí vám k tomu jen hotové listové těsto (dělat domácí by vás dost zdrželo ;), pár mandlí, vejce na potření a právě tahle skvostná marmeláda.
Já jsem jedno hotové listové těsto ( už vyválené) rozdělila na polovinu a každou z nich jsem ještě znovu vyválela. Z jedné jsem udělala košíčky, z druhé závin. Tam jsem mandle použila dovnitř, mletými jsem posypala těsto, nanesla marmeládu a zabalila.
Náplň je opravdu velmi sladká, takže štrúdlu pak stačí jeden kousek. Ale takové košíčky, ty mizí podstatně rychleji 🙂
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 2 lžíce mletých mandlí
- marmeláda- ovocná kořeněná směs s mandarinkovou šťávou, brusinkami, brandy, koňakem a zkvašeným jablečným moštem
- plátky mandlí na posypání
- vejce na potření
Postup:
Připravte si formu na minimuffiny. Troubu zapněte na 180°C.
Listové těsto vyjměte z obalu a rozložte na pečící papír. Rádýlkem nakrájejte těsto v obou směrech , tak aby vám vznikly malé kostky nebo obdélníky, jak vám to vyjde 🙂 )
Každý kousek těsta vložte do připravené formy a zatlačte ji dovnitř. Můžete si pomoct třeba koncem vařečky.
Pak už je stačí připravený košíček naplnit. Neplňte ho ale úplně celý, nešel by dobře uzavřít a při pečení navíc ještě trochu vyroste.
A teď finále, protilehlé konce přitlačte k sobě, košíček potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
Šup s nimi do trouby a za cca 25 minut máte zlatavé košíčky na stole.
Z formy je vytahujte opatrně, ale velmi rychle, mají tendenci se přichytávat.
Pokud neodoláte a zakousnete se ještě než vychladnou , vůně je totiž líbezná, pozor ať se nespálíte, náplň uvnitř je totiž dost horká 😉